Količina:

0


Znesek:

0,00

V imenu države (3. knjiga trilogije) - Prikrivanje

V imenu države (3. knjiga trilogije) - Prikrivanje
  • Redna cena:

    28,95 €

  • Popust:

    1,45 € (5%)

  • Spletna cena:

    27,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Zadnja knjiga v trilogiji V imenu države, ki razkriva ozadje orožarskih poslov. Pisca sta s pričujočo trilogijo, ki je brez primere v slovenskem preiskovalnem novinarstvu, opravila izjemno delo. Orožarska afera, ki je grdo umazala svetlo in toplo zgodbo o slovenskem osamosvajanju, po njuni zaslugi zdaj vendarle dobiva končne obrise. V treh zajetnih knjigah sta javnosti po več letih neutrudnega brskanja in iskanja manjkajočih kamenčkov v prikrivanem orožarskem mozaiku sestavila sliko, v kateri je tako rekoč vse jasno. Zdaj je dokončno znano, kdo vse je vlekel niti v zgodbi, ki junaško in močno idealizirano visoko pesem osamosvojiteljev postavlja v povsem drugačno, bistveno bolj kritično luč. Kot da bi sledila Bertoltu Brechtu, ki je nekoč dejal: Nesrečna je dežela, ki potrebuje heroje. Predvsem zato, ker za njihovimi hrbti nikoli ni videti umazanih podrobnosti. Te junaki praviloma vselej najraje zamolčijo.

Trilogija V imenu države je izdelek, kakršnih na evropskih novinarskih poljih ni prav veliko. Malo je držav, v katerih bi novinarji tako temeljito in tako argumentirano premetali nekatera najbolj umazana in prikrita poglavja lastne zgodovine, kot sta to v Sloveniji storila Matej Šurc in Blaž Zgaga. Njun preiskovalni podvig ima zato še dodatno zgodovinsko in moralno težo. To bo prej ali slej morala priznati tudi politika, ki je v minulih dveh desetletjih poskušala storiti vse, da orožarska zgodba nikoli ne bi prišla v javnost. V tej trilogiji objavljenih pričevanj in dokumentov zdaj preprosto ne bo več mogla ignorirati.

Branko Soban Trgovci z orožjem so svoje ljudi namestili v najpomembnejše družbene sfere: v policijo, na tožilstvo, v politiko in medije. Vsakogar, ki se jim drzne oporekati, skušajo kupiti ali, še pogosteje, uničiti – ga kot rakavo rano izžgati iz družbenega tkiva. Ob tem ni pomembno, ali gre za novinarja, kriminalista,poslanca Državnega zbora, predsednika države ali človeka iz njihovih vrst. Avtorja »Toda predvidenih 12,1 milijona podkupnin od Patrie še ni bilo dovolj. Trgovci z orožjem so si dodaten delež hoteli prigrabiti tudi od zaslužka podjetja Rotis.«

Leta 1993 sem prevzel nalogo državnega sekretarja za javno varnost in takrat še nisem vedel, kako hude posledice je pustila trgovina z orožjem. Ko so jo kriminalisti začeli resneje preučevati, so se začele vrstiti afere, kadrovske menjave, podtikanja in onemogočanja dela policistov. Tožilstvo je načrtno oviralo postopke in prizadevanja preiskovalcev. Borut Likar, nekdanji generalni direktor slovenske policije, Novo mesto, 7. december 2011. Nobeno zgodovinopisno delo doslej ni do take globine razkrilo logike politike, ki jo je inicirala »orožarska afera«.

Še vedno se kot družba vrtimo v njenem začaranem krogu, toda s trilogijo V imenu države se ta krog razpira! Spomenka Hribar V vseh vojnah so vojni dobičkarji. Iz prve roke vam lahko povem, da sem videl kovčke, polne nemških mark. Rafael Mohorko, nekdanji vodja sektorja za boj proti terorizmu Varnostno-informativne službe (VIS), Celje, 1. december 2011 Jaz sem v življenju svoje naredil. Ampak preden bom umrl, želim dočakati prelom v naši miselnosti – in da bi celotna resnica o tem madežu slovenske zgodovine prišla na dan. Rudolf Moge, nekdanji predsednik preiskovalne komisije Državnega zbora, Maribor, 28. november 2011 Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danesi v Sloveniji ni. Univerzitetna profesorica dr. Manca Košir, Bukla, julij – avgust 2011

V prvem delu trilogije s podnaslovom »Odprodaja« je preiskovanje osredotočeno na prodajo orožja in streliva iz skladišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, ki so bila zasežena v času desetdnevnih vojaških spopadov v Sloveniji leta 1991. V drugem delu »Preprodaja« predstavljava nakupe orožja v tujini in nadaljnjo preprodajo na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino, v tretjem delu, s podnaslovom »Prikrivanje«, pa na zlorabo politične moči in zakonskih pristojnosti številnih slovenskih vodilnih politikov iz časa osamosvojitve, ki so prikrivali svoja nezakonita ravnanja, in s tem okužili oziroma onesposobili pravosodni sistem nove države. Avtorja Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti.

In zgodovino bo treba začeti pisati na novo tudi zaradi nezakonite in umazane trgovine z orožjem, ko so nekaterim osamosvojiteljem v slepi sli po zaslužkih odpovedale vse moralne zavore in vsakršna selektivnost. Z orožjem se je trgovalo mimo vsakega nadzora in z osupljivo nonšalanco peščice pripadnikov najožjega obveščevalskega in političnega vrha, trdno prepričanih, da demokratična pravila igre in zakoni zanje ne veljajo. A dinamika resnice je neusmiljena. Orožarska zgodba postopoma dobiva dokončne obrise. Tudi s pomočjo obeh piscev te orožarske trilogije, ki postaja pomemben in nadvse dragocen prispevek k popolnejši podobi dogajanja pred dvajsetimi leti. Dogajanja, o katerem je politika doslej nerazumljivo in vztrajno molčala.
Knjiga vsebuje fotografije priznanih fotografov in vrsto kopij večinoma še neobjavljenih dokumentov.

Poltrda vezava, 24 x 16 cm, 512 strani.

Iz spremne besede, Branko Soban IZ STROKOVNIH RECENZIJ:

Knjiga Mateja Šurca in Blaža Zgage je vsekakor dobrodošla, da se lahko tudi z njeno pomočjo razčistijo številne stvari iz časa nastanka slovenske samostojne države, ki bremenijo slovensko družbo že od takrat, ko je »orožarska afera« nastala.

Avtorja nakazujeta tudi, zakaj je nastala ter zakaj ima politične razsežnosti. Vsekakor je delo Šurca in Zgage pomemben prispevek k slovenski novejši zgodovini in k slovenskem zgodovinopisju. Dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

Avtorja kar pogosto povesta, da kakšno reč glede na očitno sovpadanje dejstev in dogajanja lahko samo domnevata. Vendar domnevata utemeljeno. Četudi do kraja dokumentirana orožarska kriminalka ni pisana kot sodna obtožnica, se bo bralec lahko na marsikaterem mestu utemeljeno zgrozil, češ, kako je mogoče, da Ga tako dolgo ni še nihče prav zagrabil in obsodil. Anton Rupnik, novinar, urednik in publicist Sodeč po dokumentaciji, ki sta jo avtorja uporabila za pisanje obeh knjig, obstaja o »trgovini z orožjem« veliko obveščevalnih, policijskih, sodnih, memoarskih in drugih zapisov.

Kljub temu ostajajo odgovori nedorečeni in v slovenski javnosti ustvarjajo malodušje in jezo. Avtorja sta na podlagi dosegljive dokumentacije in pričevanj posameznikov prikazala stanje. Zdaj morajo dogajanje obrazložiti glavni akterji na tem področju v takratni Sloveniji in njihovi sodelavci (ki so v knjigah zapisani z imenom in priimkom), predvsem pa odgovoriti na vprašanje, ki najbolj vznemirja ljudi: kam je šel denar od prodaje orožja »v imenu države«? Prof. dr. Silvo Devetak, Pravna fakulteta v Mariboru