Količina:

0


Znesek:

0,00

Zmuzljivi primer Viktorja Zamude

Sreča za 4

Zmuzljivi primer Viktorja Zamude
  • Redna cena:

    28,90 €

  • Popust:

    20,00 € (69%)

  • Spletna cena:

    8,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Na voljo so rahlo poškodovani izvodi, na platnicah se najde kakšna praska, ali pa so nekoliko obarvane od sonca. Zato je cena znižana.

Večletno dopisovanje koruznikov Biserke in Viktorja s poznavalcem dušnega ustroja Brankom Gradišnikom je vpogled v življenje dveh mladih staršev, njunih vsakodnevnih težav, strahov, zmuzljivosti, počasnih napredovanj, razočaranj, ko prihajata do uvidov, a v glavnem še vedno vztrajata na svojem nevarnem vrtiljaku. Kako težavna je pot iz začaranega kroga, kako globoko zakoreninjeni so strupeni vzorci glavnih protagonistov in koliko razumevanja, znanja, pritajene manipulacije, a hkrati brutalne iskrenosti nevtralnega opazovalca (beri strokovnjaka) zahtevajo koraki po stopnicah navzgor!

Bralec bo morebiti ob branju Viktorjevih zapisov postajal do njega kar nestrpen, saj se ne zgane in ne zgane, zamuja nove in nove priložnosti, ki jih Viktor Zamuda znova in znova presliši. Bralec potiho vendarle po toliko letih pisanja in iskanja rešitev pričakuje jasno zmago zakoncev, staršev, pravljico na koncu, vendar je ne dočaka v celoti, pa čeprav se avtor z javno objavo tekstov odloči počakati še nadaljnje leto in pol. Pričakovanega tektonskega premika ni, se pa sprožijo manjši plazovi, ki napovedujejo nova premikanja.

Angleškega psihoanalitika D. H. Winnicotta (1896–1971), ki je bil resda znan po neortodoksnih izjavah, so nekoč po nekem predavanju, namenjenem duhovnikom, vprašali, po čem se naj ob pomenkih s svojimi župljani ali spovedovanci ravnajo pri oceni, da bi bilo treba še kako drugače kot z besedo posredovati – po čem torej sklepati, da dotični potrebuje psihiatrično pomoč. Odvrnil je, obnavljam v spominu, nekako takole: »Če pride kdo k vam in vam razklada, kaj ga teži, in opazite, da vas dolgočasi in uspava, potem je jasno, da je tak človek bolan in potreben strokovne pomoči.

Če pa kdo pride in vam govori iste reči, a na tak način, da vas pritegne in zdrami in zvablja v pogovor, potem s takšnim človekom, najsi v še takšni osebni in duševni stiski, ni nič tako narobe, da se ne bi mogel izvleči, in potemtakem ne bo potreboval psihiatra.« Večina ljudi ima problem, kako tisto, kar imajo na jeziku, preliti na papir. Problem Viktorja Zamude je obraten: kar ima na papirju, mora spraviti na jezik. A tudi, kar je zgolj zapisano, vendarle govori o neki inverzni obliki trdoživosti, torej tudi živosti, pa čeprav v »Brlogu«. In kdo si upa reči, da Kafka ni odživel svojega življenja v notranji skladnosti, ki ga je delala smiselno? – in to bi veljalo celo, če Max Brod in drugi ne bi bili ohranili Kafkovih še neobjavljenih besedil proti njegovi poslednji volji!

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 494 strani.

O AVTORJU:

BRANKO GRADIŠNIK (1951) je magister humanističnih ved, pisatelj in prevajalec, ki se je že pred leti načrtno odrekel izmišljanju in se odtlej izvirno izraža na različnih polleposlovnih in osebno profiliranih področjih, ki se razpenjajo od humornih potopisov do esejistike. Že deset let uspešno deluje tudi kot empatičen in analitičen odpisovalec ljudem v duševni/čustveni stiski. Dopisovanja so v izboru izšla v treh knjigah (Sreča, Sreča za 2 in Med tvojim kladivom in nakovalom). Letos izide v pričujoči zbirki njegov prevod moderne psihodiagnostične »klasike« Psihoanalitična diagnoza Nancy McWilliams. Pišete mu lahko na: brankogradisnik51@gmail.com.