Količina:

0


Znesek:

0,00

Okrog sveta do srca

Okrog sveta do srca
  • Redna cena:

    33,00 €

  • Popust:

    1,65 € (5%)

  • Spletna cena:

    31,35 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 31,35 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Triletna Eliza, desetletni Jernej, Urška in Tomaž Grubar so v vsakdan uprli sinji pogled in se odpravili na pot okrog sveta. V 80 dneh so s prešernimi koraki radovedja, družinske bližine in pustolovske drznosti pobožali pot, ki jih je zanesla v Veliko Britanijo, Severno Ameriko, na Cookove otoke, Novo Zelandijo, v Avstralijo, Hongkong in na Kitajsko. V knjigi, ki jo pišejo kar štiri peresa, se razpira živost notranjega in zunanjega sveta. Zapisani dogodivščini družine Grubar je dodan plošček s priljubljeno serijo 12 popotniških oddaj Okrog sveta do srca, ki so jo predvajali na Pop TV.

V izvirni popotniški knjigi spoznamo povprečno slovensko družino, ki se odloči za izstop iz drvečega vlaka normativov, navad in kanonov, se odreče nakupu novega avtomobila in se januarja 2012 odpravi v "šolo življenja" – na potovanje okoli sveta. Edinstvena dogodivščina je zanje eksperiment tehtanja temeljnih vrednot in globok vpogled v smisel življenja, šolanja, blaginje in medsebojnih odnosov, hkrati pa na poti angleškega imperializma skozi družinsko prizmo zaznamo tudi učinek globalizacije ter spoznamo kulturo, živali in zgodovino obiskanih držav.

Na 80-dnevnem potovanju okoli sveta so Grubarjevi razmišljali o sebi, družbi, kulturnih kontekstih, globalizaciji in dinamiki družinskih odnosov. Ker so vsa doživetja sproti beležili, je pred bralci navdihujoče resničnostno doživetje, ki je veliko več kot samo potopis, tudi zato, ker isto pot komentirajo vsi štirje udeleženci popotovanja. Tomažev pogled na svet je precej bolj kritičen od občutljivejšega Urškinega, Jernejevi popotniški zapisi so v glavnem vezani na živali, ki jih je srečal na poti, in prilagojeni bralcem z disleksijo, Elizino doživljanje pa predstavljajo pravljice z Rdečo kapico v glavni vlogi.

Trda vezava, 20,5 x 20,5 cm, 320 strani.

RECENZIJA BUKLA:

Da so Grubarjevi dokaj nenavadna družina, sem slutila že dolgo. Urško in Tomaža sem že leta srečevala prek različnih kulturno-medijskih projektov, od televizijskih in filmskih prek glasbenih in pisnih prispevkov, ko pa sem srečala še njuna otroka, Jerneja in Elizo, se je sestavila slika samosvoje in ustvarjalne družine. In ko se takšna družina odpravi na dopust, to seveda niso običajne počitnice. Tri mesece so si vzeli, da bi, kot junaki Julesa Verna, obkrožili svet. Poleg običajne (minimalne) prtljage so natovorili še kamere in mikrofone in svoje pustolovščine spretno beležili na razne načine. Po televizijskih oddajah je nastala tudi čudovito oblikovana in izpovedna knjiga. Izmenični zapisi cele družine (no, triletni Elizi pripovedujejo popotno pravljico, Jernejeve vtise pa pomaga zapisati mama) nas popeljejo v Severno Ameriko, na Cookove otoke, v Novo Zelandijo, Avstralijo, Hongkong in na Kitajsko.
Ponekod so uživali bolj, drugod malo manj, večkrat je šlo gladko, občasno se je kaj zataknilo, tako kot v vsakdanjem življenju, a ves popotniški čas so porabili za druženje, učenje, spoznavanje sebe in sopotnikov ter tkanje medsebojnih nitk, ki jih bodo še dolgo grele.

Renate Rugelj; Bukla 97-98