Soba 2, ZBIRKA BRALEC - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Soba 2

ZBIRKA BRALEC

Soba 2
 • Cena:

  13,90 €

 • ISBN:

  9789612419608

 • Avtor:

  Julie Bonnie

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  04.06.2016

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman odlikuje izrazito oseben, drugačen, že kar presenetljiv slog, ki pogosto sledi posebnemu ritmu, tudi s kratkimi, odsekanimi stavki, med katerimi ravno neizrečeno včasih zazveni najglasneje.

Malo je tako pretanjeno izpisanih »ženskih« romanov, ki hkrati tako neposredno, pa vendar z izjemno rahločutnostjo izrazijo različne plasti ženske duše in pustijo, da si v vsej lepoti da duška tudi njeno telo. Vznesenost in obup, ritem bolečine se pne v skrajno veselje plesa. Razpon od poetičnega do grobo in brez olepšav izraženega je že kar dramatično napet lok – pisateljičin dokaz, da kar zmore glasba, zmorejo tudi besede. Ljubica, mati, tolažnica – v romanu nobena teh vlog ni polovična, vse je predajanje scela, hkrati slast in skrajna bolečina.
Glede na slogovno samosvojost in pripovedno moč prvenca Julie Bonnie Fnacova nagrada za roman ob navdušenem odzivu knjigarnarjev in bralcev niti ne preseneča.

Mehka vezava, 13 x 20 cm, 174 strani.

Roman Soba 2 poteka v dveh časovnih obdobjih. Sedanjost odstira mučno vsakdanjost Béatrice, otroške sestre na porodniškem oddelku, ki mora preživljati svoja otroka in je bila zato prisiljena opustiti boemsko življenje gole plesalke na umetniških turnejah. Skuša postati »normalna«, se prilagoditi večini, a ji to nikakor ne uspeva, saj po eni strani s svojim bistvom ostaja v preteklosti, pri tistem, kar je bilo res »njeno«, njena prava narava, po drugi strani pa jo raznovrstne in tudi tragične usode žensk na porodniškem oddelku pregloboko prizadevajo, da bi s svojo rahločutnostjo to lahko dolgo prenašala.

Za vrati sobe 2 je samo ena zgodba, za drugimi vrati so druge in niso vse eno samo veselje ob rojstvu otroka. Marsikatera soba je en sam krik osamljenosti, neizrekljiva bolečina ob otrokovi smrti. Julie Bonnie o tem pretresljivo spregovori v najnežnejših, poetičnih tonih, ki jih mestoma še poudarijo ostri, skoraj kruti zvoki te literarne pisave. Bogastvo tega romana je ob izpovedni moči tudi opazna slogovna izvirnost, ki senzualno upesnjuje žensko telo in goloto na odru preslikava v lepoto.

Prav žensko telo je tudi glavna vez med pripovedjo o nemalokrat krutem dogajanju na porodniškem oddelku in tisto hrepenenjsko o nekdanji veliki ljubezni Béatrice, o genialnem nemškem violinistu Gaborju in očetu njenih otrok, pa o tolkalcu Paolu, o osupljivih travestitih modrem in rdečem Pierru in drugih članih glasbeno-umetniške skupine, ki je navduševala s predstavo Kabaret ljubezni. Veliko pretresljivih zgodb se zliva v večplastnost tega kratkega, a zapomljivega romana.