Slovenski film 2.0 - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Slovenski film 2.0

Slovenski film 2.0
 • Redna cena:

  24,90 €

 • Popust:

  13,00 € (52%)

 • Spletna cena:

  11,90 €

 • ISBN:

  ISBN 978-961-6954-60-0

 • Avtor:

  Marcel Štefančič, jr.

 • Založba:

  UMco

 • Datum izida:

  21.06.2016

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

"Na prelomu v tretje tisočletje se je zgodila revolucija. Digitalna filmska revolucija. Poprej so celovečerne filme večinoma snemali zgolj z obilo javnega denarja, gverilske produkcije so bile redke. V tretjem tisočletju pa se se te dodobra razbohotile tudi pri nas. Knjiga Slovenski film 2.0 ima zato dve odliki. Prva je ta, da nam Marcel Štefančič, jr. v njej skozi lastno unikatno kritiško sito inovativno razporedi slovensko celovečerno produkcijo zadnjih petindvajset let let. Druga pa je njegova zagrizena zavezanost temu, da kot filmski kronist popiše res vse primerke slovenskih celovečercev (no, vse tiste, ki so daljši od ene ure) iz tega obdobja.
Kritična enciklopedija Slovenski film 2.0. je zato unikatna kolekcija slovenskega celovečernega filma in vznemirljivo ogledalo slovenske kinematografije v obdobju 1991-2016."

- Samo Rugelj, urednik

"Predvsem po zaslugi Zdenka Vrdlovca (Zgodovina filma na Slovenskem 1896–2011), Marcela Štefančiča, jr. (Na svoji zemlji, Maškarada) ter urednikov Igorja Prassla (Filmografija slovenskega animiranega filma 1952–2012) in Sama Ruglja (Filmografija slovenskih celovečernih filmov 1931–2010) smo v zadnjih letih prišli do temeljite analize koordinat, znotraj katerih se je v svojem prvem stoletju in še nekaj dlje gibal film na Slovenskem. Za piko na i, za jagodo na torti, za poslednji rez in za svež vstop v prihodnost je manjkal le še pregled poosamosvojitvenega filma, ki nam ga ob jubileju države v kritiškem duhu ponuja Štefančič. Za potrebe knjige je opravil temeljito raziskavo, iz katere izhaja, da je digitalna revolucija tudi pri nas zelo povečala filmsko produkcijo zunaj običajnih institucionalnih mehanizmov.
Ko prečeše slovensko filmsko produkcijo zadnjih petindvajsetih let, avtorju ne uide noben javno predvajan film celovečerne dolžine in pred nami se v šestintridesetih kategorijah razgrne kar 297 film (!): od igranih do dokumentarnih, od visoko subvencioniranih do samizdatov, od večkrat nagrajenih do popolnoma obskurnih, od zamejskih do multikulturnih, od glasbenih do nemih, od nebeško dobrih do popolnih kiksov, od antikapitalističnih do tistih, v katerih trpi srednji razred, od esejističnih do žanrskih, od televizijskih do kinofilmov. Vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo s filmom ali jih film zanima ljubiteljsko, s to knjigo dobivajo neprecenljiv pregled tega, kar so počeli in gledali v zadnjih 25 letih.
Ko se poglobite v Slovenski film 2.0, začnete še bolj verjeti, da bo slovenski film v naslednjega četrt stoletja moral dobiti domovinsko pravico, jasno pa postane tudi to, da bo v prihodnosti morda lahko ponudil bolj domišljene izdelke kot v času oslepele tranzicije, ki je bila tudi tehnološke narave. Toda premik na bolje se bo lahko zgodil le ob brezkompromisni predanosti nekaterih kritičark in kritikov, torej tudi zaradi knjige, kot je ta!

- Žiga Valetič; Bukla 122

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 415 strani.