Količina:

0


Znesek:

0,00

Zvezdnate noči (Cankarjevo tekmovanje 2018/2019)

Zvezdnate noči (Cankarjevo tekmovanje 2018/2019)
 • Redna cena:

  14,95 €

 • Popust:

  0,75 € (5%)

 • Spletna cena:

  14,20 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2.

Še danes najbolj nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu! Nagrade: 
 • Vstajenje
 • ITAS Trento
 • Bancarella Sport
 • Častna plaketa CONI
 • Giuseppe Acerbi


 • Dušan Jelinčič je tedaj kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine osvojil osemtisočak, 8047 metrov visoki Broad Peak, doživel pa je tudi eno največjih himalajskih tragedij, ko je v eni sami sezoni na K2 umrlo 13 alpinistov. S to knjigo je Jelinčič uvedel nov stil planinskega pisanja, saj je žanrsko literaturo dvignil na nivo polnopravne literature. Gre torej za alpinistični roman, v katerem so protagonisti realni, a kot tipične romaneskne figure z epičnim nabojem bi lahko tudi ne bili. Knjiga si je prislužila prestižno literarno nagrado Vstajenje in je v nekaj mesecih pošla.

  S to knjigo so v Italiji spoznali sodobno slovensko literaturo. Knjiga je namreč imela izreden uspeh pri bralcih, saj je doživela štiri ponatise, osvojila pa je prestižne literarne nagrade, med katerimi omenimo največjo evropsko nagrado za planinsko literaturo ITAS v Trentu in Bancarella sport, torej športno nagrado četrte največje literarne nagrade v Italiji, leta 1997 pa mednarodno nagrado Giuseppe Acerbi. O knjigi so pozitivno pisali vsi največji italijanski časopisi, ki so govorili o "slovenskem literarnem čudežu", kot ga je imenoval veliki italijanski pisatelj in predsednik žirije v Trentu Mario Rigoni Stern.

  Roman je izhajal v podlistkih časopisa Večer od jeseni 2005 do pomladi 2006. Izdaja, ki jo držite v rokah, je ponatis druge dopolnjene izdaje v knjižni obliki, z obširnim uvodnim esejem avtorja.

  Mehka izdaja, 23,0 x 15,0 cm, 288 strani.

  RECENZIJA BUKLA:

  "Zadnjič Zaplotnikova Pot, tokrat drugi ponatis Jelinčičevega alpinističnega romana Zvezdnate noči, ki kljub temu da je bil v osemdesetih letih razprodan, do sedaj pri nas ni bil potisnjen, čeprav si je v vmesnem času prislužil naslov \"najbolj nagrajene slovenske knjige sploh\". Romansirana zgodba ene od najuspešnejših jugoslovanskih odprav v Himalajo, med katero so osvojili dva osemtisočaka in opravili prvenstveno smer na K2, hkrati pa je bil Jelinčič na tej gori tudi priča ene večjih tragedij, ko je tu v eni sami sezoni umrlo 13 alpinistov."
  Samo Rugelj

  O KNJIGI SO DEJALI:

  "... odlično branje, pisanje pa zelo sproščeno, raznoliko v svojih mnogovrstnih zornih kotih z neizogibno napetostjo in mladostno svežino« in da zato »ni mogla ne nabrati toliko nagrad, tudi Bancarello, na katerih se ponavadi uveljavijo običajni priporočenci velikih založb ..."
  - Fulvio Tomizza

  "Knjiga zasluži, da jo vzamejo v roke kritiki ?velike in resne’ literature in jo ocenijo ... Delo sem najprej ?požrl’, potem prebral, zdaj pa jo bom še lep čas nosil s seboj in odpiral ... Dramatično dogajanje bi smela ilustrirati le kak Doré ali Dali, a sta oba žal že umrla."
  - Tone Škarja