Količina:

0


Znesek:

0,00

Črna umetnost v barvah / The black art in colours (katalog)

Črna umetnost v barvah / The black art in colours (katalog)
 • Črna umetnost v barvah / The black art in colours (katalog)
 • Črna umetnost v barvah / The black art in colours (katalog)
 • Redna cena:

  32,00 €

 • Popust:

  1,60 € (5%)

 • Spletna cena:

  30,40 €

 • Najboljša cena* v 30 dneh: 30,40 € (0%)

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga je spremljevalna dvojezična slovensko-angleška publikacija razstave Črna umetnost v barvah, ki opozarja na soobstoj mehanske (črna umetnost) in ročne (slikanje in barvanje) izdelave knjige v 15. stoletju. Najzgodnejše tiskane knjige oziroma prvotiski so namreč ohranili mnogo strukturnih prvin, ki so jih več stoletij razvijali rokopisi, pa je estetika slikarskega okrasa vendarle zavezana svojemu času, renesansa severno in južno od Alp se izraža z različnimi prvinami, z odnosom do realizma, antičnih prvin, simboliko itd.

V knjigi so opisi eksponatov, predstavitev zbirke prvotiskov NUK ter pregled značilnosti knjižnega slikarstva in tiskane ilustracije 15. stoletja z izborom več kot 90 najbolj zanimivih detajlov.

Predstavlja najnovejšo študijo zbirke prvotiskov Narodne in univerzitetne knjižnice z vidika njenih splošnih značilnosti, obsega, datacije, provenienc, vsebine ter likovnega okrasja. Pomembna je tudi za širše razumevanje razvoja tiskarstva v 15. stoletju ter zgodovine Narodne in univerzitetne knjižnice.

Avtorji knjige ddr. Nataša Golob, priznana slovenska umetnostna zgodovinarka in pedagoginja, dr. Sonja Svoljšak in mag. Marijan Rupert iz Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov NUK, so v besede ujeli najpomembnejša dejstva, ki se dotikajo tako občih informacij o prvotiskih kot tudi povsem specifičnih lastnosti, ki se nanašajo na zbirko inkunabul v NUK. Knjiga bo svoje bralce zato našla v širokem razponu ljubiteljskih bibliofilov in vseh, ki se profesionalno ukvarjajo z zgodovino knjige ter zbirkami starih tiskov v Sloveniji.

Knjigo mimo uvodnega nagovora ravnateljice NUK, Martine Rozman Salobir, sestavljajo štiri poglavja: Kratka predstavitev zbirke prvotiskov NUK, Sprehodi s knjigo v roki, Naslikane in natisnjene podobe v prvotiskih in Katalog. Prvi trije bralca oskrbijo z osnovnim vpogledom v temo. Zadnje poglavje, Katalog, pa je sistematični pregled gradiva z bogatimi informacijami o prvotiskih, ki so na ogled na aktualni razstavi v NUK.

Mehka vezava, 21,5 x 27 cm, 290 strani.