Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, Slovensko-angleška monografija - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind

Slovensko-angleška monografija

Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind
 • Redna cena:

  45,00 €

 • Popust:

  4,50 € (10%)

 • Spletna cena:

  40,50 €

 • ISBN:

  9789616882323

 • Avtor:

  Blaž Vehovar

 • Založba:

  Založba Hart

 • Datum izida:

  26.10.2017

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar.

Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi so prek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanim rujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov, Nanosa, Vremščice in drugod.

Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskih kobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec – pes, Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«

Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarja v tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati. Knjiga bo prevedena v angleški jezik in tako razumljiva zanimiva tudi za tuje obiskovalce naše dežele.

Ker gre za izdajo izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je napisal predgovor knjigi na pot. Prav tako izdajo knjige podpira Kinološka zveza Slovenije. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi. Med pokrovitelji knjige je tudi Narodna galerija Slovenije.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 24,0 x 31,0 cm, 200 strani.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/o-zivalih-in-ljudeh/174365911