Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet, Slovensko-angleška monografija - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet

Slovensko-angleška monografija

Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet
 • Kraški ovčarji – sinovi burje / Karst shepherds – sons of the wind, kraški svet
 • Redna cena:

  45,00 €

 • Popust:

  2,25 € (5%)

 • Spletna cena:

  42,75 €

 • ISBN:

  9789616882323

 • Avtor:

  Blaž Vehovar

 • Založba:

  Založba Hart

 • Datum izida:

  26.10.2017

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar.

Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi so prek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanim rujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov, Nanosa, Vremščice in drugod.

Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskih kobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec – pes, Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«

Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarja v tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati. Knjiga bo prevedena v angleški jezik in tako razumljiva zanimiva tudi za tuje obiskovalce naše dežele.

Ker gre za izdajo izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je napisal predgovor knjigi na pot. Prav tako izdajo knjige podpira Kinološka zveza Slovenije. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi. Med pokrovitelji knjige je tudi Narodna galerija Slovenije.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 24,0 x 31,0 cm, 200 strani.

4d.rtvslo.si/...