95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za ..., osvoboditev od zajedavskega hrematizma - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za ...

osvoboditev od zajedavskega hrematizma

95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za ...
 • Redna cena:

  12,00 €

 • Popust:

  0,60 € (5%)

 • Spletna cena:

  11,40 €

 • ISBN:

  9789612745110

 • Avtor:

  Karel Gržan

 • Založba:

  Sanje

 • Datum izida:

  25.09.2017

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti.

Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika.

Karel Gržan je knjigo 95 tez predstavil 27. septembra 2017 v Hiši sanjajočih knjig. Posnetek si lahko pogledate tule >>

Mehka vezava, 19 x 12,5 cm, 80 strani.

RECENZIJA BUKLA:

Karel Gržan, uporni pater in doktor znanosti s področja literarnih ved, v knjižici – nekakšnem etičnem manifestu 21. stoletja – z luteranskimi naslovom in konceptom v ideoloških podtonov osvobojenem, skrajno humanističnem pisanju strukturirano kliče k oblikovanju nove družbe, politike, skupnosti in zavesti. Osebne in kolektivne. 95 tez nosi težo sveta in v času razčlovečenja bojuje bitko človečnosti.

Za to je potrebna velika mera poguma. Tega omogoča idealistična naivnost – izhodišče, za katerega se je treba boriti tudi v najbolj temni uri. Gržan se v nežno napisani knjižici, ki hkrati spominja na esencialno tovrstno čtivo O Tiraniji (Timothy Snyder) in na čudovito, a globinsko bolečo Otroci dni (Eduardo Galeano), dotika ključnih tem: politike, ekonomije, vere, medijev, novih tehnologij, teologije, etike, filozofije, psihologije …

Avtor številnih knjig in dolgoletni duhovnik ter kaplan, ki je med drugim vodil tudi komune za zdravljenje odvisnikov, nas, kjer je le mogoče – in mogoče je kjer koli in kadar koli, opominja, da živimo v veliki prevari. »Kjer se bojujeta dva – tretji dobiček ima! Le tako lahko Imperij izniči evolucijsko napetost, ki je zanj najbolj ogrožajoče dejstvo, in le tako z lahkoto doseže, da ljudje prostovoljno predajo svojo svobodo za navidezno varnost, kar pa vodi v dejansko popolno zasužnjenost in podrejenost globalni prevari,« avtor zapiše v svoji 16. tezi, v kateri hrematizem (»sistem, ki temelji na kopičenju in bogatenju posameznikov«) označi za nenehno globalno zločinsko dogajanje. Lepo, vsakršnega cinizma osvobojeno branje ob 500. obletnici začetka reformacije.

(BV)