Količina:

0


Znesek:

0,00

95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za ...

osvoboditev od zajedavskega hrematizma

95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za ...
  • Redna cena:

    12,00 €

  • Popust:

    0,60 € (5%)

  • Spletna cena:

    11,40 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti.

Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika.

Karel Gržan je knjigo 95 tez predstavil 27. septembra 2017 v Hiši sanjajočih knjig. Posnetek si lahko pogledate tule >>

Mehka vezava, 19 x 12,5 cm, 80 strani.

RECENZIJA BUKLA:

Karel Gržan, uporni pater in doktor znanosti s področja literarnih ved, v knjižici – nekakšnem etičnem manifestu 21. stoletja – z luteranskimi naslovom in konceptom v ideoloških podtonov osvobojenem, skrajno humanističnem pisanju strukturirano kliče k oblikovanju nove družbe, politike, skupnosti in zavesti. Osebne in kolektivne. 95 tez nosi težo sveta in v času razčlovečenja bojuje bitko človečnosti.

Za to je potrebna velika mera poguma. Tega omogoča idealistična naivnost – izhodišče, za katerega se je treba boriti tudi v najbolj temni uri. Gržan se v nežno napisani knjižici, ki hkrati spominja na esencialno tovrstno čtivo O Tiraniji (Timothy Snyder) in na čudovito, a globinsko bolečo Otroci dni (Eduardo Galeano), dotika ključnih tem: politike, ekonomije, vere, medijev, novih tehnologij, teologije, etike, filozofije, psihologije …

Avtor številnih knjig in dolgoletni duhovnik ter kaplan, ki je med drugim vodil tudi komune za zdravljenje odvisnikov, nas, kjer je le mogoče – in mogoče je kjer koli in kadar koli, opominja, da živimo v veliki prevari. »Kjer se bojujeta dva – tretji dobiček ima! Le tako lahko Imperij izniči evolucijsko napetost, ki je zanj najbolj ogrožajoče dejstvo, in le tako z lahkoto doseže, da ljudje prostovoljno predajo svojo svobodo za navidezno varnost, kar pa vodi v dejansko popolno zasužnjenost in podrejenost globalni prevari,« avtor zapiše v svoji 16. tezi, v kateri hrematizem (»sistem, ki temelji na kopičenju in bogatenju posameznikov«) označi za nenehno globalno zločinsko dogajanje. Lepo, vsakršnega cinizma osvobojeno branje ob 500. obletnici začetka reformacije.

(BV)