Količina:

0


Znesek:

0,00

Pirhi, pisanice, remenke: 80 idej za izdelavo pirhov

Pirhi, pisanice, remenke: 80 idej za izdelavo pirhov
  • Redna cena:

    23,00 €

  • Popust:

    1,15 € (5%)

  • Spletna cena:

    21,85 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Avtor priročnika Primož Hieng v prvem delu knjige predstavlja najpomembnejše in najbolj znane slovenske izdelovalke in izdelovalce pirhov, pisanic in remenk, s katerimi se je pogovarjal. Tudi sicer že vrsto let raziskuje pirhe, ki se pojavljajo na različnih koncih Slovenije. Pri svoje raziskovalnem delu je ugotovil, da je pri barvanju pirhov še vedno veliko tradicije, saj ljudje radi uporabljajo tradicionalne načine barvanja, na primer s čebulnimi olupki. Vse pogosteje pa se pojavljajo skorajda že umetniški izdelki. Čeprav jajčna površina sicer ni velika, znajo določeni ustvarjalci lupino jajca izkoristiti za najrazličnejše bogate motive. Zakaj se letos ne bi pirhov lotili na nekoliko drugačen način?
Avtor v knjižici predstavlja še sam praznik velike noči in jajce kot simbol Kristusovega vstajenja, objavljen pa sta še seznam velikonočnih razstav in velikonočni slovarček.
Jajca, ki jih z barvanjem, risanjem, pisanjem in drugimi tehnikami preoblikujemo v pirhe, pisanice, remenke, imajo izjemno in večpomensko vlogo ob praznovanju velike noči.

Človeška domišljija nima meja, ko gre za izjemno ustvarjalnost tistih, ki so poskušali tako ali drugače razumeti jajčno lupino kot površino za njeno poslikavo. Izpod rok gospodinj in tudi moških predstavnikov so nastajale in še nastajajo prave umetnine, ki bi jih lahko primerjali z mojstrovinami najvidnejših likovnih ustvarjalcev.

Trda vezava, 14,5 x 21,5 cm, 104 strani.