Količina:

0


Znesek:

0,00

Klobčič in nit, stari modni hit (katalog)

Klobčič in nit, stari modni hit (katalog)
 • Klobčič in nit, stari modni hit (katalog)
 • Klobčič in nit, stari modni hit (katalog)
 • Klobčič in nit, stari modni hit (katalog)
 • Redna cena:

  10,00 €

 • Popust:

  0,50 € (5%)

 • Spletna cena:

  9,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Tržiška tekstilna dediščina zaseda posebno mesto v slovenskem prostoru. V kmečkem zaledju so gojili lan in tkali odlično platno, v trgu so se ukvarjali z barvanjem blaga, ki so ga oblikovali bogati vzorci in čiste barve, Tržič je bil največje nogavičarko središče na Slovenskem.

V katalogu so vse tri dejavnosti umeščene v širši zgodovinski kontekst, prek slikovnega gradiva in ilustracij pa so predstavljeni postopki, po katerih so od osnovnega materiala prišli do končnega izdelka.

Knjiga na zelo slikovit in zanimiv način predstavi tržiško tekstilno dediščino, modrotiskarstvo in nogavičarstvo. Vse tri dejavnosti so umeščene v širši zgodovinski kontekst, pestro besedilo pa je dopolnjeno z bogatim slikovnim gradivom, ilustracijami postopkov predelave blaga in pričevanji Tržičanov in okoliških prebivalcev.

Primerno branje za mlajše in starejše ljubitelje zgodovine in etnologije, ter za tiste, ki bi radi na zanimiv in preprost način spoznali s čim so se nekdaj ukvarjali v Tržiču. Prav tako knjiga sledi učnemu načrtu za gospodinjstvo v osnovnih šolah, kjer morajo učenci spoznati različne tkanine in obdelavo le-teh. Služi lahko kot dragocen pripomoček pri učenju.

- Razvoj tržiškega nogavičarstva: Prikaz razvoja nogavičarstva od ročnega do strojnega pletenja
- Lanene, volnene in druge tkanine: Prikaz različnih vlaknin in ilustriran postopek predelave lana v platno
- Čarobnost modrotiska: Predstavitev modrotiska, ročnega tiskanja blaga

Mehka vezava, 21 x 27 cm, 87 strani.