Količina:

0


Znesek:

0,00

Rdeči zvezek

Rdeči zvezek
  • Redna cena:

    22,00 €

  • Popust:

    1,10 € (5%)

  • Spletna cena:

    20,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

'Rdeči zvezek' je prvo v slovenščino prevedeno besedilo uveljavljene baskovske novelistke in pesnice, prevajalke, scenaristke, novinarke in igralke Arantxe Urretabizkaie, ki sodi med kultne avtorice baskovske literature.

Mlada pravnica prispe v Caracas s posebno nalogo: navezati mora stik z otrokoma in jima predati zvezek, ki jima ga pošilja njuna mama. V njem so popisani dogodki izpred sedmih let, ko se je morala zaradi političnega aktivizma umakniti, za njenima otrokoma pa se je izgubila vsaka sled. Sedem let je dolgo obdobje: sta jo otroka pozabila? Sta pozabila materni jezik? Je njeno mesto zasedla mačeha? Ji bo uspelo preseči sovraštvo do moškega, ki je bil nekoč ljubeči partner?

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 172 strani.

O AVTORICI:
Arantxa Urretabizkaia (1947) se opisuje kot novinarko-gospodinjo, ki v prostem času tudi piše, a v resnici sodi med vodilne avtorje, ki pišejo v baskovskem jeziku. Njen položaj v baskovski literaturi je poseben tudi zato, ker sodi v prvo generacijo ustvarjalcev, ki je ob koncu Francove diktature ponovno obudila vrhunsko literaturo v baskovskem jeziku. Ob ustvarjalcih, kot so Bernardo Atxaga, Ramón Saizarbitoria, Joseba Sarrionandia in Anjel Lertxundi, pa je edina ženska. Njen prvenec Zergatix Pampox (Zakaj Pampox, 1979) je bil, deležen izjemne pozornosti in sodi med kanonska besedila baskovske književnosti. Temu so sledili še pesniške zbirke in romani: Aspaldian espero zaitudalako ez nago Sekula Bakarrik (Ker te že dolgo čakam, nisem nikoli sama, 1983), Saturno (Saturn, 1987), Koaderno gorria (Rdeči zvezek, 1998), 3 Maria (Tri Marije, 2010), Zuri-betzeko argazkiak (Črnobele fotografije, 2014), Bidean ikasia (Naučeno na poti, 2017), ki ji je prinesel nagrado Premio Euskadi 2017.