Ivan Cankar: Eseji o največjem (Rožančeva nagrada 2019), Rožančeva nagrada 2019! - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Ivan Cankar: Eseji o največjem (Rožančeva nagrada 2019)

Rožančeva nagrada 2019!

Ivan Cankar: Eseji o največjem (Rožančeva nagrada 2019)
 • Redna cena:

  26,90 €

 • Popust:

  9,00 € (33%)

 • Spletna cena:

  17,90 €

 • ISBN:

  9789617050233

 • Avtor:

  Marcel Štefančič, jr.

 • Založba:

  UMco

 • Datum izida:

  17.10.2018

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Ivan Cankar: eseji o največjem je morda najbolj presenetljiva knjiga o Cankarju doslej. Ob stoletnici Cankarjeve smrti je Marcel Štefančič, jr. prebral celoten pisateljev opus in nanj pogledal z očmi 21. stoletja.

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 557 strani,

Marcel Štefančič jr. je s knjigo 'Ivan Cankar: eseji o največjem' prejemnik tradicionalne Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko leta 2019!

ZALOŽNIK O KNJIGI:


V sanjah je vsak izmed nas Ivan Cankar. In če bi bil Netflixova serija, bi ga lahko eksali v eni noči. Pa ni. Za eksanje Cankarja – za krokanje z njim – potrebuješ precej več noči. Celo več, kot jih je v njegovi Nini. A sam sem sklenil natanko to: da ga bom eksal kot Neflixovo serijo – od prve pesmi do zadnjega pisma. Skakal sem mu v besedo – on pa meni. To, kar je v knjigi Ivan Cankar: eseji o največjem, je poročilo o tej krokariji. – MŠ, jr. Na klancu, Vrhnika

SLAVOJ ŽIŽEK O KNJIGI ESEJEV:

»Walter Benjamin je rad navajal francoskega zgodovinarja Andréa Monglonda: ‘Preteklost je v književnih tekstih pustila za sabo podobe sebe, podobe, ki jih lahko primerjamo s tistimi, ki jih svetloba vtisne na ploščo, občutljivo na svetlobne žarke. Zgolj prihodnost poseduje razvijalce, ki so dovolj aktivni, da lahko v popolnosti razberejo takšne površine.’ Marcel Štefančič, jr. poseduje natančno takšen razvijalec in z njim razbere Cankarjeve tekste veliko bolj popolno, kot je to bilo mogoče v Cankarjevem času. S tem zada usoden udarec tradicionalnim oboževalcem Cankarja. Premisa njegovih analiz namreč ni v tem, da moramo, če imamo radi Cankarja, biti odprti tudi za sodobne trende, ampak da brez poznavanja teh sodobnih trendov Cankarja sploh ne moremo zares razumeti. Hočete ‘pravega Cankarja’? Razberete ga lahko le na ozadju Kafke, filma, sodobnega feminizma, virtualnega nasilja, prekarnih delavcev, itd. Če bi Slovenija bila normalna država, bi Marcelovo knjigo ministrstvo za šolstvo natisnilo v sto tisoč izvodih in jo predpisalo kot obvezno branje povsod, kjer se uči slovenska literature. Njegova knjiga ni le klasika, ampak je knjiga, ki za nazaj ustvari Cankarja kot živega klasika.«

O AVTORJU:

MARCEL ŠTEFANČIČ, jr. je magister filozofije, filmski kritik in esejist, ki je bil do sedaj že štirikrat nominiran za prestižno esejistično Rožančevo nagrado, za knjigo Kdor prej umre, bo dlje mrtev (2014) pa jo je tudi dobil. Je avtor več kot osemdesetih knjig, v katerih se ukvarja z različnimi temami, od zgodovine slovenskega in svetovnega filma, prek družbeno angažiranih problematik, do različnih pop kulturnih literarnih fenomenov, o katerih lahko beremo (tudi) v njegovi knjigi The Greatest Hits. Ob stoletnici Cankarjeve smrti je prebral celoten pisateljev opus in nanj pogledal z očmi 21. stoletja. Ivan Cankar: eseji o največjem je morda najbolj presenetljiva knjiga o Cankarju doslej.

MEDIJI O KNJIGI:

www.dnevnik.si: Rožančeva nagrada Štefančiču >>
www.rtvslo.si/... - Druga Rožančeva nagrada za Marcela Štefančiča jr. >>
www.delo.si/... - Marcel Štefančič jr. znova do Rožančeve nagrade >>