Količina:

0


Znesek:

0,00

GEN - Intimna zgodovina

GEN - Intimna zgodovina
  • Redna cena:

    28,90 €

  • Popust:

    11,56 € (40%)

  • Spletna cena:

    17,34 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Velika uspešnica New York Timesa! Nova knjiga priznanega raziskovalnega zdravnika, prejemnika Pulitzerjeve nagrade za knjigo Kralj vseh bolezni, v epskem zamahu in z vso ustrezno znanstveno resnostjo, ki pa je dostopna zavzetemu bralcu, predstavi gen in genski zapis, ki temeljno določa človeka. Mukherjee pripoved o genu začne s širokim zastavljenim opisom zadnjih sto petdeset let znanstvene zgodovine, skozi katerega pojasni, kako se je v tem času konceptualizirala ideja gena. Da bi jo lahko povsem razumeli in dojeli, nas vodi od Aristotela in Darwina, do Mendla pa do Watsona in Cricka, vse do revolucionarnega in inovativnega 21. stoletja, ki so naposled dekodirali človeški genom, ob tem pa pokaže tudi to, kako je znanost korak za korakom omogočala manipuliranje z njim.

Siddhartha Mukherjee prepleta preteklost ter sedanjost genetskih raziskav in razvoj znanosti z osebno izkušnjo, zaznamovano z genetsko problematiko svoje družine, ki jo iz roda v rod pestijo ponavljajoče duševne bolezni. Avtor tako spregovori o neverjetni moči in potencialu, ki ju genetika prinaša k zdravljenju ljudi, vendar pa hkrati opozarja, da nas genetske predispozicije ne smejo zavesti – genetika v človekovo življenje in bivanje prinaša tudi kompleksna etična vprašanja, na katera bo morala stroka odgovoriti in se jih držati.

Gen se v svojem sklepnem delu posveti tudi vprašanjem bioinženiringa in naše nepotešljive želje po vedno boljši verziji nas samih in vsega okoli nas. Mukherjee razpre številna vprašanja, ki visijo nad našo zmožnostjo, da prevedemo genetsko znanost iz laboratorija v resnični svet. Počasi se začenjamo zavedati prostranosti tega, kaj vse lahko z genetskim inženiringom pridobimo, ob tem pa še zdaleč še nismo doumeli tega, kaj vse lahko izgubimo. Kaj človeku ostane »človeškega«, ko se bomo po prebranih genetskih informacijah naučili tudi njihovega pisanja? Pronicljivo delo, ki vizionarsko spenja preteklost in prihodnost človeške gena in genetike kot ene najbolj naprednih znanstvenih disciplin našega časa.

»Navdihujoča in izjemno živopisna knjiga.« – San Francisco Chronicle

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 808 strani.

O AVTORJU:

Siddhartha Mukherjee (1970), rojen v New Delhiju, je ameriški zdravnik in onkolog. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, nato pa dobil Rhodesovo štipendijo za Oxford, kjer je doktoriral iz imunologije. Po doktoratu je doštudiral še medicino na Univerzi Harvard. Predava na Univerzi Columbia, kot onkolog dela v njenem medicinskem centru, z ženo in hčerkama pa živi v New Yorku. Članke objavlja v najuglednejših svetovnih znanstvenih revijah, kot so Nature, in New England Journal of Medicine, in časopisih kot sta New York Times in New Republic. Leta 2010 je izšel njegov knjižni prvenec Kralj vseh bolezni; biografija raka, ki je prejel več nagrad, med drugim tudi Pulitzerjevo. Revija Time je to knjigo uvrstila tudi med sto najpomembnejših stvarnih knjig, napisanih v angleščini, od leta 1923 naprej. Gen: Intimna zgodovina je njegova druga, prav tako večkrat nagrajena knjiga, ki zgodovino raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavlja najbolj celovito doslej.RECENZIJA BUKLA:

Siddhartha Mukherjee (1970), rojen v New Delhiju, je ameriški zdravnik in onkolog. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, na Oxfordu pa doktoriral iz imunologije. Pozneje je doštudiral še medicino na Univerzi Harvard. Predava na Univerzi Columbia, tam tudi dela kot onkolog, članke pa objavlja v naj­uglednejših svetovnih znanstvenih revijah. Njegov knjiž­ni prvenec Kralj vseh bolezni; biografija raka je prejel Pulit­zerjevo nagrado. Gen: Intimna zgodovina, je njegova druga, prav tako večkrat nagrajena knjiga, ki zgodovino raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavlja najbolj celovito doslej. V njej z epskim zamahom in z ustrez­no znanstveno resnostjo, ki je dostopna zavzetemu bralcu, predstavi gen in genski zapis, ki temeljno določa človeka. Mukherjee svojo pripoved o genu začne s široko zastavljenim orisom zadnjih sto petdeset let znanstvene zgodovine ter analizira, kako se je v tem času konceptualizirala ideja gena.

Da bi jo lahko povsem razumeli in dojeli, nas vodi od Aristotela do Mendla ter preko Darwina, Watsona in Cricka (skupaj z njihovimi osebnimi, intimnimi zgodbami) vse do revolucionarnega in inovativnega 21. stoletja, ko so naposled dekodirali človeški genom. Ob tem pokaže tudi to, kako je znanost korak za korakom omogočala družbeno manipuliranje z njim. Mukherjee prepleta preteklost in sedanjost genetskih raziskav ter razvoj znanosti z osebno izkušnjo, zaznamovano z genetsko problematiko svoje družine, ki jo iz roda v rod pestijo ponavljajoče duševne bolez­ni. Avtor tako spregovori o neverjetni moči in potencialu, ki ju genetika prinaša zdravljenju ljudi, vendar pa hkrati opozarja, da nas genetske predispozicije ne smejo zavesti – genetika v človekovo življenje in bivanje prinaša tudi kompleksna etična vprašanja, na katera bo morala stroka odgovoriti in se jih držati.

V svojem sklepnem delu se knjiga posveti tudi vprašanjem bioinženiringa in naše nepotešljive želje po vedno boljši verziji nas samih in vsega okoli nas. Mukherjee razpre številna vprašanja, ki visijo nad našo zmožnostjo, da prenesemo genetsko znanost iz laboratorija v resnični svet, saj se šele začenjamo zavedati prostranosti tega, kaj vse lahko z genetskim inženiringom pridobimo, ob tem pa še zdaleč nismo doumeli tega, kaj vse lahko izgubimo. Gen je pronicljivo delo, ki vizionarsko spenja preteklost in prihodnost človeškega gena in genetike kot ene najbolj naprednih znanstvenih disciplin našega časa.disciplin našega časa.