Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Domači med kot hrana in zdravilo

Domači med kot hrana in zdravilo
  • Cena:

    18,90 €

  • ISBN:

    9789619438015

  • Avtor:

    Mojca Vozel

  • Založba:

    Zavod Hrast

  • Datum izida:

    10.01.2019

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Si želite povrniti nekaj preprostih znanj o uporabi domačega medu? Ta knjiga vam razloži, kakšen je naravno pridelan med in kaj je prava slovenska strd, kako ju kupovati, kakšna je nujna moč za zdravje, zakaj so čebeljih pridelkov ne segrevamo – niti do 40 stopinj Celzija – in kako jih uporabljamo kot vsakdanjo protivnetno hrano ter učinkovito podporo pri boleznih.

Prvovrstni naravni med že vsaj pet tisoč let zaseda ključno mesto v tradicionalnih vzhodnih medicinah. Naravno pridelan, skrbno hranjen in nesegret ima namreč izjemno protivnetno moč in sposobnost podpiranja zdrave črevesne flore. Do pred pol stoletja so ga pogosto uporabljali tudi zdravniki zahodne medicine. Toda uporaba čebeljih pridelkov tako v prehrani kot pri domačem zdravljenju upada. Mnogi ljudje ne vedo več, zakaj in kako so čebelje pridelke kot dragoceno pomoč pri boleznih, mineralizaciji telesa in krepitvi odpornosti uporabljale pretekle generacije.

Glavno vodilo je kupovanje medu pri lokalnem čebelarju, ki mu zaupate. Mnogi slovenski čebelarji in čebelarke so vešči svoje obrti in Slovenija je svetovno znana po kakovostnem medu. Pred tem pa se nekoliko seznanite s stvarmi, o katerih so naši stari starši najbrž vedeli celo več, kot vemo danes.

Kozarec medu je bil pri nas doma vedno na voljo. Uporabljal se je kot namaz na kruhu z maslom ter za slajenje zeliščnih čajev. Otroci smo ga občasno jedli z žlico. Če smo zboleli, smo ga tiste dni dobili več. Takšen način uporabe sem ohranila prvih dvajset let življenja. Nato sem ga bistveno nadgradila. Med sem vključila v vsakdanjo pripravo jedi v bistveno večji meri.

Prepričalo me je srečanje s spoznanji, ki so opisana v tej knjigi. Osupnili so me mnogi nutricionistični in klinični poskusi, pa tudi stari zapisi zdravnikov, ki so pokazali, kako močan jeziček na tehtnici med zdravjem in boleznijo je lahko to živilo, če razumemo njegovo antibiotično in probiotično delovanje in če z njim ustrezno ravnamo. Eksperimente, ki so jih za dvigovanje odpornosti in zdravljenje bolezni opisovali najrazličnejši viri, sem v praksi več kot desetletje izvajala tudi sama in se prepričala, kako izjemen je naravni nesegreti med.

Mehka vezava, 14,8 x 20,7 cm, 199 strani.