Količina:

0


Znesek:

0,00

Nisem ti povedala ...

Nisem ti povedala ...
 • Redna cena:

  21,90 €

 • Popust:

  8,90 € (41%)

 • Spletna cena:

  13,00 €

 • Najboljša cena* v 30 dneh: 13,00 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjigo 'Nisem ti povedala ...' je napisala Rosie Kugli in zanjo prejela nagrado Grigor Vitez, ki jo podeljuje hrvaško društvo pisateljev. Na prvi pogled je to roman za mlade.
Glavna junakinja romana za mlade Nisem ti povedala ... je gimnazijka. Čeprav je iz ugledne intelektualne družine, pade v pekel drog in alkohola. Mladi se v njej prepoznajo, obenem pa spoznavajo, kako hitro in nevarno je zdrsniti in se utopiti v temnem močvirju škodljivih substanc. Zelo težko pa je izplavati. Posledice so lahko in pogosto tudi so usodne. Mladi bodo knjigo 'požirali', odraslim pa odpira oči, saj kliče k večji čuječnosti.

Avtorica je imela pogum opisati tragedijo izpraznjenega življenja mladih, ki se v iskanju lastne identitete izgubljajo na stranpoteh nočnega življenja: izhodih, alkoholu in drogi. Knjiga je kot ostra puščica, ki zadene v srce bralcev.

Privilegij mladosti je, da sanjari o krasnem življenju, zabavah, druženju, potovanjih, čudovitih doživetjih, velikih ljubeznih ... O vsem tem je sanjarila tudi junakinja romana Heda. Dijakinja elitne gimnazije iz bogate družine je imela vse možnosti za izpolnitev svojih sanj. Pa se je ujela v nevaren vrtiljak drog in alkohola, zato jih ni uspela uresničiti. 

Bralcem pošilja svoje sporočilo: »Alkohol je strašen, alkohol je prekletstvo. Smrt za vse mlade, ki se opijajo, in se s tako lahkoto poigravajo z lastnim življenjem ... Ne uničujte svojih mladih življenj, ker je življenje samo eno.«
Ni hotela oditi, ker še toliko vsega ni naredila, doži vela, povedala ... Še enkrat bi rada slišala oglašanje čričkov, videla galebe, odšla na mali otok, kjer je doživela veliko ljubezen ...

Roman Nisem ti povedala ... je nastal na temelju avtoričinih osebnih doživetij in je neusmiljena kritika družbe, ki izgublja vrednote, in pušča mlade v vetrovih lastnih, pogosto uničujočih izborov. Vprašanja in dileme, ki jih zastavlja knjiga, zadevajo dobesedno vsakega od nas. Mlade in starše, profesorje, socialne pedagoge, psihoterapevte in družbo, v kateri so vrednote znižane na minimum in jih je težko najti. Nobena družba ne mara slišati kritike, ki razkriva moralno dno, hipokrizijo, obsedenost z materialnim, izgubo idealov, morale in družinskih vrednot.

Rosie Kugli je imela pogum opisati tragedijo izpraznjenega življenja mladih, prav tako tragedijo in smrt svoje literarne junakinje Hede. Njena dramatična izpoved je pravzaprav žalostna izpoved današnje
mladine, ki se v iskanju lastne identitete izgublja na stranpoteh nočnega življenja: izhodih, alkoholu in drogi.

Knjiga odpira številna vprašanja za diskusijo:
 • odstira vidik vzrokov za pitje in rabo drugih substanc
 • odpira vidik kompleksnih družinskih odnosov
 • potrebnost komunikacije med otroci in starši, večje slišnosti
 • opozarja na moč pozitivnih in negativnih vplivov družbe in okolja
 • opremlja za spoprijemanje s težavami odraščanja
Mehka vezava, 184 strani.

NAGRADE:

Roman 'Nisem ti povedala' ... je nagrajen s prestižno nagrado Grigor Vitez kot najboljše delo za mlade leta 2015. Proglasili so ga za hrvaško različico knjige Mi, otroci s postaje Zoo. Predstavili so ga na številnih srečanjih v osnovnih in srednjih šolah, na javnozdravstvenih tribunah, strokovnih srečanjih in kongresih, ker je pomemben doprinos v preventivnemu delu z mladimi. Prejela je še več nagrad na literarnih natečajih, med drugim Stjepko Težak.