Količina:

0


Znesek:

0,00

Hoja (eseji)

Hoja (eseji)
  • Redna cena:

    16,90 €

  • Popust:

    3,38 € (20%)

  • Spletna cena:

    13,52 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

»Jaz, ki ne morem niti en dan ostati notri, ne da bi nekoliko zarjavel, sem se, ko sem si kdaj ob enajstih ali štirih popoldan, prepozno, da bi še lahko popravil dan, ko so se nočne sence že začele mešati s sončno svetlobo, ukradel čas za hojo, počutil, kot da sem storil nekakšen greh, za katerega bi se moral kesati; priznam, da sem osupel ob moči vzdržljivosti – da sploh ne omenjam moralne neobčutljivosti – svojih sosedov, ki se tedne, mesece, da, celo leta, za ves dan zapirajo v svoje trgovine in pisarne.
– iz knjige

Mehka vezava, 12,5 x 21 cm, 113 strani.

RECENZIJA BUKLA:
Dobrobiti redne hoje tako za telesno zdravje kot duševno aktivnost v tem času znova pridobivajo vse večji pomen, čeprav tovrstni izsledki še zdaleč niso nekaj novega, saj so o tem v preteklosti pisali že marsikateri misleci. Eden od njih je bil Henry David Thoreau (1817–1862), ameriški pisatelj, esejist, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof, ki se je v svetovno miselno zgodovino zapisal s knjigo Walden: Življenje v gozdu, v kateri je zagovarjal preprosto življenje v naravnem okolju.

Eden od njegovih znamenitih esejev je tudi Hoja, izšel je posthumno, v katerem se je tej vsakodnevni človekovi aktivnosti posvetil s sebi lastno lucidnostjo, saj je, kot pravi, »v svojem življenju spoznal le eno ali dve osebi, ki sta razumeli umetnost hoje, se pravi sprehajanja, in ki sta imeli tako rekoč talent za romanje«. Hoja zanj pomeni tako zagovor divjega kot narave, enega zadnjih ostankov človekove svobode, saj so ceste in druge poti z vsem tistim, kar se prevaža po njih, namenjene trgovanju in poslovanju, medtem ko sta sprehajanje in pohajanje brez natančnega cilja obenem izlet v samo bistvo človekovega bivanja v osrčju prvobitnega. Brezčasna klasika za vse ljubitelje narave. Knjigi je dodana tudi spremna beseda prevajalke Anje Radaljac.
(Samo Rugelj, Bukla 147)

O AVTORJU:
Henry David Thoreau (1817–1862) je bil ameriški pisatelj, esejist, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof. Njegovo delo je zaznamovalo globoko zavedanje človekove odvisnosti od narave, bil pa je tudi velik kritik brezkompromisnega kapitalističnega izkoriščanja narave. Njegovo najbolj znano delo je Walden: življenje v gozdu (1854), v katerem zagovarja preprosto življenje v naravnem okolju, poleg drugega pa je napisal tudi znamenit esej Hoja (Walking, 1862, v knjižni obliki je izšel posthumno), v katerem se je tej vsakodnevni človekovi aktivnosti posvetil s sebi lastno lucidnostjo, saj je, kot pravi »v svojem življenju spoznal le eno ali dve osebi, ki sta razumeli umetnost hoje, se pravi sprehajanja, in ki sta imeli tako rekoč talent za romanje«. Brezčasna klasika za vse ljubitelje narave.