Količina:

0


Znesek:

0,00

Preobrazbe telesa: O medicini in spremembah v človekovem življenju

Preobrazbe telesa: O medicini in spremembah v človekovem življenju
  • Redna cena:

    24,90 €

  • Popust:

    1,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,66 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 23,66 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Biti živ pomeni, biti zajet v nenehno spreminjanje: rast, okrevanje, učenje, staranje. V knjigi Preobrazbe telesa škotski zdravnik in nagrajeni pisatelj Gavin Francis razglablja o preobrazbah duha in telesa, ki se pnejo po loku človeškega življenja.

Pri nekaterih spremembah imamo bolj malo besede. Ne moremo se izogniti puberteti, menopavzi ali sivenju las. Druge spremembe so nemara dobrodošli mejniki na naši poti – nadvse zaželena nosečnost, ozdravljen rak ali pa dolgo pričakovana sprememba spola. Morda pa zaidemo tudi na temačne odseke, v smeri okrutnih anoreksičnih motenj, ali zabredemo v živi pesek izgube spomina. Nove tehnologije nas nemara izpopolnijo, a celo brez njih naše telo včasih doletijo redke, celo čarobne spremembe – pri gigantizmu ali pa pri občutljivosti na sonce in poraščenosti po obrazu, zaradi katerih so bolnike s porfirijo nekoč sumničili, da se spreminjajo v volkodlake.

Medicina dandanes razpolaga s poprej neslutenimi mož­nostmi vnašanja sprememb v naša življenja. Vendar pa ima ta moč svoje omejitve. Ko Francis pomaga svojim pacientom pri soočanju s preobrazbami njihovih teles, bodisi začasnimi ali pa trajnimi, se opre na zgodovino, upodabljajočo umetnost, književnost in čudodelništvo, ter z vsem tem ponazori, da je najpristnejše bistvo človekovega bivanja prav nenehno spreminjanje.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 336 strani.

RECENZIJE:
»Provokativna in pomembna knjiga. Da bi razkril, kako so ljudje sposobni spreminjati svoja telesa in um, se je Francis zakopal tako v zgodovino medicine kot tudi v študije medicinskih primerov.« – Siddhartha Mukherjee, avtor knjige Gen

»Sijajen nabor meditacij – kliničnih, antropoloških, literarnih in globoko človeških – o njegovih pacientih in njihovih boleznih.« – Henry Marsh, avtor knjige Ne škoduj!

»Čudovito, napisano z velikim občutkom za jezik. Zdravnik in pisatelj, ki vidi dramo in lepoto v človekovem življenju.« – Annie Dillard

»Preobrazbe telesa je knjiga, ki tudi utrjenega medicinca spomni na to, kako fascinantno je v resnici spremljati in obravnavati edinstvenost ter nepredvidljivost človekovega telesa med njegovim nenehnim življenjskim spreminjanjem.« – dr. Urška Bregar, specialistka interne medicine

O AVTORJU:
GAVIN FRANCIS je zdravnik in pisatelj, avtor knjige Adventures in Human Being (Pustolovščine v človeški koži), ki je dobila priznanje Saltire Non-Fiction Book of the Year, ter knjig True North (Pravi sever) in Empire Antarctica (Imperij Antarktika). Slednja je prejela nagrado Scottish Book of the Year in bila nominirana za Ondaatje Prize in za Costa Prize. Francis poleg tega piše prispevke za Guardian, The Times, London Review of Books in za Granto. Živi v Edinburgu, kjer opravlja svojo zdravniško prakso, ter je član Royal College of Emergency Medicine in Royal College of General Practitioners. Knjiga Pre­obrazbe telesa, v kateri raziskuje spreminjanje človekovega telesa skozi njegov življenjski cikel, je njegov prvi prevod v slovenščino.

RECENZIJA BUKLA:
Vsako živo telo se v toku svojega živ­ljenjskega cikla sooča z dramatičnimi spremembami. Biti živ pomeni biti zajet v nenehno spremembo: rast, okrevanje, učenje, staranje. Nekatere spremembe telesa povzročamo tudi sami, denimo z bodibildingom, tetovažami itn. Spet druge so del naravnega cikla. V knjigi Preobrazbe telesa Gavin Francis, škotski družinski zdravnik z redno prakso in nagrajeni pisatelj, tudi avtor knjige Pus­tolovščine v človeški koži, razglablja o preobrazbah duha in telesa, ki se pnejo po loku človeškega življenja. Pri nekaterih spremembah imamo bolj malo besede. Ne moremo se izogniti puberteti, menopav­zi ali sivenju las. Druge spremembe so nemara dobrodošli mejniki na naši poti – nadvse zaželena nosečnost, ozdravljen rak ali pa dolgo pričakovana sprememba spola.

Morda zaidemo tudi na temačne odseke, v smeri okrutnih anoreksičnih motenj, ali zabredemo v živi pesek izgube spomina. Nove tehnologije nas nemara izpopolnijo, a celo brez njih naše telo včasih doletijo redke, celo čarobne spremembe – pri gigantizmu ali pri občutljivosti na sonce in poraščenosti po obrazu, zaradi katerih so bolnike s porfirijo nekoč sumničili, da se spreminjajo v volkodlake. Medicina dandanes razpolaga s poprej neslutenimi možnostmi vnašanja sprememb v naša življenja. Vendar pa ima ta moč svoje omejitve. Ko Francis pomaga svojim pacientom pri soočanju s preobrazbami njihovih teles, bodisi začasnimi ali trajnimi, se opre na zgodovino, upodabljajočo umetnost, književnost in čudodelstvo in z vsem tem ponazori, da je najpristnejše bistvo človekovega bivanja prav nenehno spreminjanje.

Preobrazbe telesa je čudovito napisana knjiga z velikim občutkom za jezik, saj avtor v človekovem življenju vidi dramo in lepoto, ob tem pa se je Francis zato, da bi razkril, kako so ljudje sposobni spreminjati svoja telesa in um, zakopal tako v zgodovino medicine kot tudi v študije medicinskih primerov, s tem pa spisal nabor izjemnih kliničnih, antropoloških, literarnih in globoko človeških meditacij o svojih pacientih in njihovih boleznih. Pripoved o človekovem življenju v vsej njegovi barvitosti!

Samo Rugelj, Bukla 147