Količina:

0


Znesek:

0,00

Razsvetljenstvo zdaj: V zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku

Razsvetljenstvo zdaj: V zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku
  • Redna cena:

    28,90 €

  • Popust:

    15,00 € (52%)

  • Spletna cena:

    13,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Ali sodobni svet res razpada in nazaduje? Je napredek sploh še mogoč? Je pred nami res takšen ali drugačen zaton? Podatki kažejo drugače: vse več človeštva živi dlje, bolj kakovostno in bolj zdravo, svobodnejše in bolj srečno. V tej sintetični analizi stanja človeštva v tretjem tisočletju na različnih področjih (družbenem, ekonomskem, znanstvenem, zdravstvenem itn.), nas Steven Pinker, eden od vodilnih svetovnih mislecev in intelektualcev, v knjigi Razsvetljenstvo zdaj skuša spodbuditi k temu, da presežemo vsakodnevne fragmentarne teze in novice. Nenehne prerokbe skorajšnjega konca namreč zelo negativno vplivajo na naše mišljenje in posledično pristranskost ter naš odnos do sveta, ob tem pa zakrivajo nedvomen napredek človeštva na vseh področjih v zadnjih desetletjih. Namesto tega predlaga, da raje sledimo dostopnim podatkom in si iz njih ustvarimo svojo sliko.

V obsežni in natančno dokumentirani knjigi Razsvetljenstvu zdaj nam Pinker s pomočjo tematsko razdeljenih poglavij ter u uporabo skoraj osemdesetih jasno razvidnih preglednic pokaže, kako so življenje, zdravje, blaginja, varnost, mir, znanje in sreča, navkljub vsem sodobnim problemom, v porastu, ne le na Zahodu, temveč povsod po svetu. Ta napredek pa seveda ni rezultat neke nadnaravne sile, temveč je, po Pinkerju, dar razsvetljenstva, ki se pretaka vse do sodobnih dni: prepričanja, da njegove vrednote lahko izboljšajo človeštvo tudi v prihodnosti in presežejo obstoječa religiozna, politična, nacionalistična in druga družbena nasprotja, ki krhajo podobo sveta in ga skušajo pretvoriti v cinično ter razpadajočo civilizacijsko tvorbo.

Z intelektualno širino in pripovedno globino Pinker s to knjigo ustvari sodoben zagovor razuma, znanosti, humanizma in napredka, ki nam lahko pomaga pri soočanju s problemi pri našem nadaljnjem razvoju. Razsvetljenstvo zdaj je njegova najnovejša knjiga, ki je po izidu doživela izjemen odziv in se prevaja v številne jezike.
»Moja nova najljubša knjiga.« - Bill Gates

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 838 strani.

»Moja nova najljubša knjiga.«
– Bill Gates

O AVTORJU:
Steven Pinker (1954), kanadsko-ameriški jezikoslovec ter kognitivni psiholog in znanstvenik, ki poučuje psihologijo na Univerzi Harvard, je dvakratni finalist Pulitzerjeve nagrade in prejemnik številnih nagrad. Revija Time ga je razglasila za enega izmed stotih najbolj vplivnih ljudi, revija Foreign Policy pa za enega izmed vodilnih mislecev in poznavalcev zunanje politike. Med njegovimi deli so odmevni naslovi The Blank Slate (Nepopisan list, 2002), The Stuff of Thought (Tkivo misli, 2005), The Better Angels of Our Nature (Boljši angeli naše narave, 2011) ter v slovenščino prevedeni deli Kako deluje um (2009) in Jezikovni nagon (2010). Razsvetljenstvo zdaj (2019) je njegova najnovejša knjiga, ki je po izidu doživela izjemen odziv in prevode v številne jezike.

ODLOMEK IZ KNJIGE:
»Načelo razsvetljenstva, da lahko z razumom in naklonjenostjo pripomoremo k uspehom človeštva, se morda zdi samoumevno, skorajda banalno in zastarelo. To knjigo sem napisal prav zato, ker sem spoznal, da ni tako. Bolj kot kdajkoli prej se je treba zavzeto postaviti v bran idealom znanosti, razuma, humanizma in napredka. Sodobne pridobitve imamo za same po sebi umevne: novorojenčke, ki bodo dočakali starost osemdeset let, obilje hrane, čisto vodo, ki priteče iz pipe, kadarkoli si želimo, iztrebke, ki enako čudežno izginjajo, tablete, ki zatrejo mučno okužbo, sinove, ki jim ni treba odhajati na boj, hčere, ki se lahko brezskrbno sprehajajo po ulicah, kritike, ki se jim ni treba bati, da jih bodo mogočniki zaprli ali ustrelili, znanje in kulturo vsega sveta v žepni napravici.
A vse to so človeški dosežki, ne kozmične danosti. Marsikateri bralec te knjige se še spominja vojne, pomanjkanja, bolezni, nevednosti in smrtonosnih groženj kot naravnega stanja človeškega bivanja – v manj srečnih predelih sveta pa se z njimi še vedno soočajo. Ob tem dobro vemo, da je povsem mogoče zdrsniti nazaj v temačno stanje, zato veliko tvegamo, ko se ne menimo za dosežke razsvetljenstva.«