O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros (SLO, ANG eseji), Zbirka 'Rak samotar' - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros (SLO, ANG eseji)

Zbirka 'Rak samotar'

O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros (SLO, ANG eseji)
 • Redna cena:

  10,00 €

 • Popust:

  0,50 € (5%)

 • Spletna cena:

  9,50 €

 • ISBN:

  9789612746162

 • Avtor:

  Thomas Merton

 • Založba:

  Sanje

 • Datum izida:

  27.06.2019

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

O dežju in nosorogu je brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek. Rak samotar je knjižna zbirka, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Tudi besedila, kot rak samotar, v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih. Besedilom bomo v novi knjižni podobi dali domovanje v slovenskem in izvirnem jeziku.

rvo besedilo v zbirki je esej Thomasa Mertona z naslovom O dežju in nosorogu = Rain and the Rhinoceros, ki izhaja v dvojezični, slovenski in angleški ediciji. V angleškem izvirniku je bil prvič objavljen leta 1965 v knjigi z naslovom Raids on the Unspeakable (Napadi na neizgovorljivo). Besedilo je drobec v Mertonovem obsežnem opusu, ki zajema več kot šestdeset del in odseva kompleksno avtorjevo osebnost. Bil je znalec in iskalec, menih in eremit, svetovno znan pisatelj in družbeni aktivist, ki je črpal navdih iz narave, literature in filozofije.
Mehka vezava, 17 x 12,5 cm, 56 strani.

RECENZIJA BUKLA:

V Franciji rojeni in tudi v Angliji vzgajani Thomas Merton (1915–1968) je zahodnjak, ki se je zapisal nenavadnemu načinu življenja, saj je po študiju vstopil v asketski meniški red trapistov, v ameriškem samostanu Gethsemani pa je napisal svojo najbolj znano knjigo Gora sedmih polic. Z drobno (dvojezično) knjižico O dežju in nosorogu dobivamo liričen in avtohton Mertonov pogled na divjino, saj se avtor izpisuje kot novodobni Henry David Thoreau, pri čemer mu običajen dež predstavlja dobrino in obenem metaforo za nekaj, kar v današnjih časih (esej je bil napisan pred približno pol stoletja) še vedno predstavlja nekaj, kar je skupno vsem in se še ne deli za denar, obenem pa zato nima (tržne) vrednosti, s tem pa jo za avtorja ravno pridobiva.
Merton to metaforo seveda razširi na način bivanja nasploh »tam, kjer prezirajo dež, tam jaz ne morem spati« in »ne morem zaupati krajem, kjer zrak najprej zasmradijo in nato očistijo«, tako da nas oskrbi z različnimi bivanjskimi in ekološkimi poudarki, ki so danes še veli o bolj aktualni, kot so bili ob svojem nastanku. Hvalnica dežju!

(Samo Rugelj, Bukla 151)