Vse o imenih v Sloveniji - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Vse o imenih v Sloveniji

Vse o imenih v Sloveniji
 • Redna cena:

  79,00 €

 • Popust:

  3,95 € (5%)

 • Spletna cena:

  75,05 €

 • ISBN:

  9789612416904

 • Avtor:

  Simon Lenarčič

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  22.11.2012

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Leksikon, iz katerega boste o svojem in drugih imenih izvedeli daleč največ! Razglašen je bil za slovenski kulturni dogodek leta 2012 in avtorski knjižni projekt leta 2012!

V 4290 geslih in 8580 polgeslih boste našli:

- več kot 12.000 ali skoraj dve tretjini vseh v Sloveniji uradno zapisanih imen, več sto starih imen, od že pozabljenih do nedavno izumrlih in tudi nekaj predlogov za nova imena;

- preverjene podatke o izviru in pomenu imen, njihovi pogostnosti in pokrajinski razširjenosti, vzrokih za priljubljenost, načinu zapisovanja v preteklosti, godovnih dnevih in godovnih zavetnikih;

- več kot 8000 tujih ustreznikov slovenskim imenom s podatki o njihovi pogostnosti na tujem;

- kratke opise okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov;

- imenom enake in iz imen nastale priimke;

- več kot 2000 muslimanskih in albanskih imen, ki jih imajo državljani Slovenije;

- neštete zanimivosti iz domovine in tujine.

- več kot 100 strani preglednic in seznamov, npr. o imenih, ki so v rabi predvsem ali celo samo med Slovenci, o najstarejših in najmlajših imenih, o imenih slovenskih stoletnikov, o drugih naših naj imenih, o imenih, ki so kot nalašč za brate in sestre, o slovenskih imenih iz sveta rastlin in živali, o zimzelenih, medvojnih in povojnih imenih, o imenih Ljubljančanov leta 1928;

- izviren koledar imen, ki združuje cerkveni koledar z ljudskim.

Ime je beseda (ali več besed), ki se uporablja za določevanje posameznega človeka, torej za razlikovanje posameznika od drugih ljudi. Uporabljamo ga za klic, s katerim se vzpostavi stik. Človeka spremlja od zibelke do groba, določuje pa ga tudi še po smrti. Ime je torej človekovo prvo in nemalokrat celo edino imetje.

V knjigi Vse o imenih v Sloveniji je na več kot 1000 straneh razloženih več kot 12.000 ali skoraj dve tretjini vseh v Sloveniji uradno zapisanih imen, od tega več kot tretjina prvič ali prvič pravilno. Vsako ime ima svoj opis, bodisi v obliki geselskega sestavka (teh je kar 4292) bodisi v obliki polgesla (tj. gesla z zelo kratkim, jedrnatim opisom – teh je več kot 8500). Svoj opis ima tudi več sto starih imen, od najzanimivejših že pozabljenih staroslovenskih do nedavno izumrlih.Poleg izčrpnih in natančnih razlag pomena in izvira imen boste v knjigi našli še preverjene podatke o:

– pogostnosti pri nas in na tujem,
– vzrokih za priljubljenost,
– pokrajinski razširjenosti,
– načinu zapisovanja v preteklosti,
– godovih in godovnih zavetnikih.

Knjigo bogatijo med drugim še:
– uporabne preglednice in seznami, npr. o imenih slovenskih stoletnikov in o imenih, ki so se pojavila po letu 1994,
– slovar slovanskih in germanskih imenskih sestavin ter slovenskih imenskih pripon,
– kratki opisi okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov,
– z imeni povezani pregovori in krajevna imena,
– z imeni povezani ali njim enaki priimki s podatki o pogostnosti in pokrajinski razširjenosti
– ter druge zanimivosti iz domovine in tujine, med katerimi so tudi opisi najhujših zablod naših in tujih razlagalcev imen.

Simon Lenarčič je med pisanjem knjige Vse o imenih v Sloveniji prebrskal več kot 600 domačih in tujih knjižnih, elektronskih in spletnih virov, od tega več kot 80 knjig o imenih, nemalokrat pa se je o pomenu in o okoliščinah nastanka imena – zlasti nenavadnega – pozanimal kar pri kakem soimenjaku, znanem ali neznanem, kar že samo po sebi pove nekaj o vsebini njegove najnovejše knjige.

Trda vezava, 16,5 X 24 cm, 1088 strani