Vse o imenih v Sloveniji - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Vse o imenih v Sloveniji

Vse o imenih v Sloveniji
 • Redna cena:

  79,00 €

 • Popust:

  3,95 € (5%)

 • Spletna cena:

  75,05 €

 • ISBN:

  9789612416904

 • Avtor:

  Simon Lenarčič

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  22.11.2012

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Leksikon, iz katerega boste o svojem in drugih imenih izvedeli daleč največ! Razglašen je bil za slovenski kulturni dogodek leta 2012 in avtorski knjižni projekt leta 2012!

V 4290 geslih in 8580 polgeslih boste našli:

- več kot 12.000 ali skoraj dve tretjini vseh v Sloveniji uradno zapisanih imen, več sto starih imen, od že pozabljenih do nedavno izumrlih in tudi nekaj predlogov za nova imena;

- preverjene podatke o izviru in pomenu imen, njihovi pogostnosti in pokrajinski razširjenosti, vzrokih za priljubljenost, načinu zapisovanja v preteklosti, godovnih dnevih in godovnih zavetnikih;

- več kot 8000 tujih ustreznikov slovenskim imenom s podatki o njihovi pogostnosti na tujem;

- kratke opise okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov;

- imenom enake in iz imen nastale priimke;

- več kot 2000 muslimanskih in albanskih imen, ki jih imajo državljani Slovenije;

- neštete zanimivosti iz domovine in tujine.

- več kot 100 strani preglednic in seznamov, npr. o imenih, ki so v rabi predvsem ali celo samo med Slovenci, o najstarejših in najmlajših imenih, o imenih slovenskih stoletnikov, o drugih naših naj imenih, o imenih, ki so kot nalašč za brate in sestre, o slovenskih imenih iz sveta rastlin in živali, o zimzelenih, medvojnih in povojnih imenih, o imenih Ljubljančanov leta 1928;

- izviren koledar imen, ki združuje cerkveni koledar z ljudskim.

Ime je beseda (ali več besed), ki se uporablja za določevanje posameznega človeka, torej za razlikovanje posameznika od drugih ljudi. Uporabljamo ga za klic, s katerim se vzpostavi stik. Človeka spremlja od zibelke do groba, določuje pa ga tudi še po smrti. Ime je torej človekovo prvo in nemalokrat celo edino imetje.

V knjigi Vse o imenih v Sloveniji je na več kot 1000 straneh razloženih več kot 12.000 ali skoraj dve tretjini vseh v Sloveniji uradno zapisanih imen, od tega več kot tretjina prvič ali prvič pravilno. Vsako ime ima svoj opis, bodisi v obliki geselskega sestavka (teh je kar 4292) bodisi v obliki polgesla (tj. gesla z zelo kratkim, jedrnatim opisom – teh je več kot 8500). Svoj opis ima tudi več sto starih imen, od najzanimivejših že pozabljenih staroslovenskih do nedavno izumrlih.Poleg izčrpnih in natančnih razlag pomena in izvira imen boste v knjigi našli še preverjene podatke o:

– pogostnosti pri nas in na tujem,
– vzrokih za priljubljenost,
– pokrajinski razširjenosti,
– načinu zapisovanja v preteklosti,
– godovih in godovnih zavetnikih.

Knjigo bogatijo med drugim še:
– uporabne preglednice in seznami, npr. o imenih slovenskih stoletnikov in o imenih, ki so se pojavila po letu 1994,
– slovar slovanskih in germanskih imenskih sestavin ter slovenskih imenskih pripon,
– kratki opisi okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov,
– z imeni povezani pregovori in krajevna imena,
– z imeni povezani ali njim enaki priimki s podatki o pogostnosti in pokrajinski razširjenosti
– ter druge zanimivosti iz domovine in tujine, med katerimi so tudi opisi najhujših zablod naših in tujih razlagalcev imen.

Simon Lenarčič je med pisanjem knjige Vse o imenih v Sloveniji prebrskal več kot 600 domačih in tujih knjižnih, elektronskih in spletnih virov, od tega več kot 80 knjig o imenih, nemalokrat pa se je o pomenu in o okoliščinah nastanka imena – zlasti nenavadnega – pozanimal kar pri kakem soimenjaku, znanem ali neznanem, kar že samo po sebi pove nekaj o vsebini njegove najnovejše knjige.

Trda vezava, 16,5 X 24 cm, 1088 strani