Količina:

0


Znesek:

0,00

Tam tam - MV (finalist za Pulitz­erjevo nagrado)

Tam tam - MV (finalist za Pulitz­erjevo nagrado)
  • Redna cena:

    13,99 €

  • Popust:

    5,99 € (43%)

  • Spletna cena:

    8,00 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 8,00 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjižna uspešnica New York Timesa! KNJIGA VSEH KNJIG O INDIJANCIH – pretresljive zgodbe Indijancev, ki skušajo prodreti skozi močne in varljive klišeje o njih, ki jih je sodobni svet poln. Tommy Orange z naravnost osupljivim in dovršenim slogom odstira vrata v nam neznani svet duš, ki skušajo povedati nepotvorjeno resnico o sebi. Preberite mnenja o knjigi na portalu Goodreads >>

Presunljiv roman Tommyja Orangea sledi dvanajstim likom iz domorodnih skupnosti: vsi potujejo na Veliki oaklandski pow wow, vsi so povezani drug z drugim na načine, ki jih mnogi med njimi še ne dojamejo. Tam je Jacquie Rdeče pero, na novo ozdravljena alkoholičarka, ki se skuša vrniti k družini, ki jo je zapustila. Dene Oxedene, ki si skuša na novo urediti življenje po stričevi smrti in je prišel delat na pow wow, da bi počastil spomin nanj. Opal Viola Victoria Medvedji ščit je prišla gledat svojega nečaka Orvila, ki se je sam naučil tradicionalnega indijanskega plesa s pomočjo video posnetkov na YouTubu in bo prvič javno nastopil. 

Tam se bo zgodilo veličastno srečanje in odvil se bo spektakel svete tradicije. Tam bodo priče žrtvovanju, junaštvu in izgubi. Skupaj ta zbor glasov pripoveduje o stiski urbanega ameriškega domorodca – spopada se s kompleksno in bolečo zgodovino, z dediščino lepote in duhovnosti, zavezo, žrtvovanjem in junaštvom. Ko spoznamo razloge, zaradi katerih se je vsakdo od njih udeležil Velikega oaklandskega pow wowa, nas bo razvoj dogodkov vodil proti presenetljivemu, a hkrati neizogibnemu zaključku, ki bo spremenil vse. 

Tam tam je takoj postal klasika in je hkrati ganljiv in neznansko zabaven, skrajno sodoben in vselej nepozaben. 

Prelistajte prvih 20 strani knjige: tamtam.pdf 

Mehka vezava, 12,5 x 19,0 cm, 304 strani.

O KNJIGI IZ MEDIJEV:

Metropolitan.si/scena: www.metropolitan.si/...
Govorise.metropolitan.si: govorise.metropolitan.si/...

RECENZIJA BUKLA:

Sodobnih indijanskih romanov v slovenščini nimamo ravno veliko, zato je pravi literarni dogodek, da je pri nas izšel prevod cenjenega romana Tam tam iz leta 2018, tudi finalista za Pulitz­erjevo nagrado in prejemnika American Book Awards za leto 2019, ki ga je napisal Tommy Orange. Orange (1982) je pripadnik ameriških staroselcev Čejenov in Arapahov, kar postane jasno že po prvih prebranih stavkih romana, ki ga avtor uvede z esejem, v katerem na kratko, a odločno povzame kronologijo nasilnosti, ki so ga priseljenci v Ameriko in vojska izvajali nad staroselskim prebivalstvom, ki je vse do danes ostalo stisnjeno in zakrčeno. A vendar so vsaj nekateri Indijanci tudi v urbani sedanjosti našli svojo novo identiteto, skupaj z bivanjskimi težavami, ki jih spremljajo, kar je izhodišče romana. Orange nam predstavi paleto dvanajstih likov (tudi svoj alter ego), ki vsi potujejo na Veliki oaklandski pow wow, srečanje staroselcev, kjer se bo izkazalo, da so povezani z drugimi na načine, ki jih mnogi med njimi še ne dojemajo. Izvirno!

(Samo Rugelj, Bukla 152)