Medeni vodnik, slovenski zajtrk - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Medeni vodnik, slovenski zajtrk

Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Redna cena:

    9,99 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,49 €

  • ISBN:

    9789619339923

  • Avtor:

    Kaja Pogačar, urednica

  • Založba:

    Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

  • Datum izida:

    10.10.2019

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V Žirovnici so izdali kulinarični priročnik 'Medeni vodnik', v katerem je avtorica Kaja Pogačar zbrala tudi uporabne in kreativne recepte z medom, ki so jih pripravili kuharski šefi najbolj znanih slovenskih restavracij. Od ramsteka z medom do medenih sirovih štrukljev ...

Z željo, da združimo našo bogato čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko smo v letu 2019 na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica izdali kulinarični priročnik 'Medeni vodnik'. Recepte je zbrala in uredila Kaja Pogačar. Po besedah avtorice, kulinarični priročnik združuje slovensko čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko, predstavljeni recepti pa so uporabni in kreativni.

Prispevali so jih kuharski mojstri, ki ustvarjajo v kuhinjah poznanih slovenskih gostišč, med njimi so tudi najznamenitejša imena – Bine Volčič, Uroš Štefelin, Igor Jagodic ter Gašper Kordež. Recepti so pospremljeni s fotografijami Kaje Pogačar in razmišljanji avtorjev o pomenu medu v kulinariki.

V uvodu se Damjana Cvetko najprej ozre v čebelarsko dediščino na Slovenskem do poznega 18. stoletja in opisuje, kakšno vrednost so imele čebele in med v preteklosti. Med drugim piše, da je bila medica najstarejša alkoholna pijača, na Kranjskem je kar ob cestah obstajalo veliko točilnic medice. Sledi prispevek Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica o Antonu Janši in o tem, kako za njegovo dediščino skrbijo v žirovniški občini. Več o medu, njegovih lastnostih in uporabi je napisala Andreja Kandolf Borovšak.

Osrednji del vodnika pa je namenjen slovenskim ustvarjalcem kulinaričnih zgodb, ki opisujejo, kako sami uporabljajo med v svoji kulinariki. Vsak od njih je pripravil tudi po en recept jedi z medom, ki dokazujejo, da je med mogoče uporabiti v najrazličnejših jedeh, od glavnih jedi do sladic.
Tako med drugim najdemo recept za kozjo skuto z medom, ajdovo kašo in orehi ter karamelizirano viljamovko iz Hiše kulinarike Jezeršek, Kunstljeve grizike iz Gostilne Kunstelj, mariniran ramstek z medom iz Gostilne in restavracije Avsenik, zimsko pravljico iz Restavracije 1906 Bled, zelenjavno pirino rižoto iz Garden Villagea Bled, medene sirove štruklje iz Restavracije Ejga ... V vodnik je vključenih 24 slovenskih gostiln in restavracij, ki jih vodijo znani kuharski šefi.

Medeni vodnik je izšel v slovenskem in angleškem jeziku.

Trda vezava, 23 x 23 cm, 88 strani.