Medeni vodnik, slovenski zajtrk - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Medeni vodnik, slovenski zajtrk

Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Medeni vodnik, slovenski zajtrk
  • Redna cena:

    9,99 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,49 €

  • ISBN:

    9789619339923

  • Avtor:

    Kaja Pogačar, urednica

  • Založba:

    Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

  • Datum izida:

    10.10.2019

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V Žirovnici so izdali kulinarični priročnik 'Medeni vodnik', v katerem je avtorica Kaja Pogačar zbrala tudi uporabne in kreativne recepte z medom, ki so jih pripravili kuharski šefi najbolj znanih slovenskih restavracij. Od ramsteka z medom do medenih sirovih štrukljev ...

Z željo, da združimo našo bogato čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko smo v letu 2019 na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica izdali kulinarični priročnik 'Medeni vodnik'. Recepte je zbrala in uredila Kaja Pogačar. Po besedah avtorice, kulinarični priročnik združuje slovensko čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko, predstavljeni recepti pa so uporabni in kreativni.

Prispevali so jih kuharski mojstri, ki ustvarjajo v kuhinjah poznanih slovenskih gostišč, med njimi so tudi najznamenitejša imena – Bine Volčič, Uroš Štefelin, Igor Jagodic ter Gašper Kordež. Recepti so pospremljeni s fotografijami Kaje Pogačar in razmišljanji avtorjev o pomenu medu v kulinariki.

V uvodu se Damjana Cvetko najprej ozre v čebelarsko dediščino na Slovenskem do poznega 18. stoletja in opisuje, kakšno vrednost so imele čebele in med v preteklosti. Med drugim piše, da je bila medica najstarejša alkoholna pijača, na Kranjskem je kar ob cestah obstajalo veliko točilnic medice. Sledi prispevek Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica o Antonu Janši in o tem, kako za njegovo dediščino skrbijo v žirovniški občini. Več o medu, njegovih lastnostih in uporabi je napisala Andreja Kandolf Borovšak.

Osrednji del vodnika pa je namenjen slovenskim ustvarjalcem kulinaričnih zgodb, ki opisujejo, kako sami uporabljajo med v svoji kulinariki. Vsak od njih je pripravil tudi po en recept jedi z medom, ki dokazujejo, da je med mogoče uporabiti v najrazličnejših jedeh, od glavnih jedi do sladic.
Tako med drugim najdemo recept za kozjo skuto z medom, ajdovo kašo in orehi ter karamelizirano viljamovko iz Hiše kulinarike Jezeršek, Kunstljeve grizike iz Gostilne Kunstelj, mariniran ramstek z medom iz Gostilne in restavracije Avsenik, zimsko pravljico iz Restavracije 1906 Bled, zelenjavno pirino rižoto iz Garden Villagea Bled, medene sirove štruklje iz Restavracije Ejga ... V vodnik je vključenih 24 slovenskih gostiln in restavracij, ki jih vodijo znani kuharski šefi.

Medeni vodnik je izšel v slovenskem in angleškem jeziku.

Trda vezava, 23 x 23 cm, 88 strani.