Količina:

0


Znesek:

0,00

Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem

BEST IN THE WORLD 2020 Gourmand Awards

Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem
 • Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem
 • Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem
 • Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem
 • Z Valvasorjem za mizo: Prehranska kultura na Kranjskem
 • Redna cena:

  39,00 €

 • Popust:

  3,90 € (10%)

 • Spletna cena:

  35,10 €

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga je prejemnica prestižne nagrade BEST IN THE WORLD 2020 Gourmand Cookbook Awards! Leta 2019 je 330. obletnica izida znamenitega dela Slava vojvodine Kranjske, avtorja, kranjskega barona in polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641 – 1693), ki je izšlo v štirih zvezkih leta 1689 v Ljubljani. V tem delu je opisal svojo ljubljeno deželo, njene prebivalce, šege in navade, prehranske posebnosti, oblačilni videz, gradove, mesta, trge, samostane ter naravne posebnosti.

V pričujoči knjigi so iz obsežnega in bogatega Valvasorjevega besedila izbrane vsebine, ki govorijo o prehranski kulturi na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja. Po zaslugi Valvasorjevih opisov vemo, da je takratna Kranjska imela tako rekoč vse za kar najbolj pestro vsakdanjo in praznično prehrano_ žita na poljih, ribe v rekah, jezerih in morju, sadje, vinsko trto in vina, gozdne sadeže, divjačino….

Knjiga z naslovom v angleškem prevodu WITH VALVASOR AT THE TABLE - Nutrition culture in Carniola in the second half of the 17th century, ki je izšla pri založbi Hart, je decembra 2019 že osvojila nagrado WINNER GOURMAND COOKBOOK AWARDS v kategoriji „Local“. V januarju 2020 je bila izbrana med najboljše tri (Top 3) v svoji kategoriji in tako pridobila nagrado BEST IN THE WORLD. Ta prestižni naslov v konkurenci 225 držav bi bil podeljen na 25. slavnostni obletnici te nagrade v mesecu maju 2020 na Kitajskem.

Knjiga o prehrani v Valvasorjevem času v družbi 300 knjižnih naslovov z vsega sveta: valvasor.pdf

Trda vezava z zlatotiskom, 21,5 x 27,5 cm, 127 strani.

VEČ O KNJIGI:
Knjiga Z Valvasorjem za mizo – Prehranska kultura v 2. polovici 17. stoletja, s povzetkom v angleškem jeziku, je izšla 2019, ko obeležujemo 330. obletnico od izida znamenite Slave Vojvodine Kranjske (1689), polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja in povzema prehransko kulturo iz ene izmed za Slovence najpomembnejših knjig ter ene najpomembnejših stvaritev, ki je nastala na našem ozemlju nasploh.

Valvasor je v SVK med drugim pisal tudi o prehranski kulturi na Kranjskem v svojem času. Prof. dr. Janez Bogataj je zapisano na to temo izvzel in zbral v pričujoči knjigi. Knjigo uvede poglavje o Valvasorju ter njegovi Slavi vojvodine Kranjske, sledi poglavje o prehranski kulturi Evrope v 17. stoletju, s čimer je želel avtor pokazati vpetost Kranjske v širše evropske tokove. Kot zanimivost je izpostavil, da je bilo v 17. stoletju kuharsko znanje še vedno del medicine, da je kuharija šele v 18. stoletju postala umetnostna kategorija in da se je šele pozneje osamosvojila.