Količina:

0


Znesek:

0,00

Napisani svet: kako so zgodbe oblikovale ljudi, zgodovino in civilizacije

Napisani svet: kako so zgodbe oblikovale ljudi, zgodovino in civilizacije
  • Redna cena:

    26,90 €

  • Popust:

    13,45 € (50%)

  • Spletna cena:

    13,45 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Od Homerja do Harryja Potterja, vključno s Tisoč in eno nočjo ter Don Kihotom, Komunističnim manifestom in še marsičim drugim. Iznajdba papirja, izum tiska in ustanovitev svetovnega spleta se smatrajo za ključne prelomnice v načinu, kako človeštvo pripoveduje in razširja zgodbe med seboj. Manj znani v tem procesu so grški generali, japonske dvorne gospodične, španski osvajalci in pustolovci, karibski pesniki in ameriški astronavti, ki so vsak na svoj način odigrali pomembno vlogo v oblikovanju ter širjenju književnosti in literature.

Knjiga Napisani svet zavzeto pripoveduje zgodbo o razvoju literature in (knjižne) pripovedi, pri kateri se poglavja iz svetovne zgodovine zadnjih štirih tisočletij usodno prepletajo s tehnologijami pisanja in reprodukcije, od gline, kamna, pergamenta in papirja do tiska in računalnika. Puchner v svojem delu nazorno pokaže, kako so imele literatura in knjige s svojim sporočilom ključno in pogosto tudi osrednjo vlogo pri razvoju najpomembnejših svetovnih religij, kako so bile pogonsko sredstvo političnih procesov na vseh koncih sveta ter so bile velikokrat tudi temelj za nastanek in obstanek mnogih narodov.

Napisani svet s svojimi analizami besedil skozi zgodovino – od epa o Gilgamešu prek zabeležk tega, kar so govorili Buda in Konfucij ter Jezus Kristus in Sokrat, potem tega, kar sta s svojimi izumi in prizadevanji naredila Gutenberg in Luther, kar je v svojem času pomenil Cervantesov Don Kihot, kakšne premike po svetu je sprožil Komunistični manifest Marxa in Engelsa in kako sta se s svojim pisanjem Sovjetski zvezi uprla Solženicin in Ahmatova – pokaže, kako so knjižna dela pomembno vplivala na razvoj človeštva. Z navdahnjenim pripovedovanjem in precizno analizo Napisani svet predstavlja izviren pogled na svetovno zgodovino.

»Vredno branja, da izveste, kako je sploh prišlo do tega, da beremo.« - Margaret Atwood preko Twitterja

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 465 strani.

O AVTORJU:
Martin Puchner (1969) je literarni kritik in filozof, ki je bil rojen v Nürnbergu v Nemčiji. Študiral je na univerzah v Konstanci in Bologni ter na univerzi Kalifornije v Santa Barbari, potem pa doktoriral na Harvardu, kjer sedaj tudi predava. Središče njegovih literarnih raziskav je modernizem, še posebej različni tipi dramatike in manifesti, filozofsko pa se osredotoča na stičišča gledališča in filozofije. Je avtor približno desetih strokovnih del ter tudi urednik in soavtor zelo odmevne Svetovne zgodovine literature v šestih delih. Napisani svet iz leta 2017 je njegova najnovejša knjiga in prvi prevod v slovenščino, v kateri se je osredotočil na razmerje med književnostjo in potekom svetovne zgodovine.