Količina:

0


Znesek:

0,00

Pesmi: izbor

Pesmi: izbor
  • Redna cena:

    22,90 €

  • Popust:

    1,15 € (5%)

  • Spletna cena:

    21,75 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V pesmih je Maruša brezkompromisno odkrita, a ne le do drugih, temveč tudi do same sebe, kar podeljuje njeni etični in poetični drži prepričljivost in težo. Tematsko se osredotoča na ključne človeške relacije, najpogosteje na razmerja matere in otroka, pri čemer to srečno in skrajno napeto razmerje upesnjuje v dvojni optiki ter sebe pogosto vidi kot hčer in mater v isti sapi.

Ni mogoče spregledati globokega razočaranja nad moškimi, ki ne izpolnjujejo temeljnih dolžnosti ter na ta način obremenjujejo ženske s strahotnim bremenom skrbi za preživetje otrok in družin. Številne pesmi na to temo sodijo med najbolj presunljiva pričevanja o le redkokdaj tako iskreno obelodanjeni bolečini žensk ter na ta način predstavljajo tudi pomembne dokumente o mukotrpni zgodovini feminizma na Slovenskem.

Boris A. Novak (iz spremnega eseja)

Trda vezava, 13,5 x 20,6, 133 strani.

O AVTORICI:
Maruša Krese (1947–2013), pisateljica, publicistka in aktivistka, je, kljub uspešni pesniški poti v tujini, v Sloveniji zaslovela kot prozaistka. Leta 2006 je objavila s fabulo nagrajeno kratkoprozno zbirko Vsi moji božiči, ki so ji 2009 sledile še Vse moje vojne, 2012 pa prvi roman Da me je strah?, za katerega je posmrtno prejela nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta. Pričujoča knjiga prinaša izbor poezije, ki ga je naredila Amalija Maček iz vseh njenih pesniških zbirk v kronološkem vrstnem redu, in je prva knjiga poezije Maruše Krese izdana v Sloveniji.