Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi

Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
 • Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
 • Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
 • Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
 • Ubuntu: Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
 • Redna cena:

  25,90 €

 • Popust:

  1,30 € (5%)

 • Spletna cena:

  24,61 €

 • ISBN:

  9789617090161

 • Avtor:

  Nompumelelo Mungi Ngomane

 • Založba:

  Primus

 • Datum izida:

  29.01.2020

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Čudovita barvna knjiga s štirinajstimi nauki mavričnega ljudstva, s pomočjo katerih boste poglobili svoje odnose z drugimi ljudmi in svetom! Ubuntu je beseda, ki izvira iz južnoafriške filozofije in obsega ideje, kako lahko skupaj živimo bolje. Je verovanje v univerzalno človeško vez: Sem zato, ker si ti. Dedek avtorice knjige, Nobelov nagrajenec za mir in nadškof Desmond Tutu, ji je takole pojasnil bistvo: »Moja človeškost je ujeta in neločljivo povezana s tvojo.«

V afriških družinah otroke vzgajajo v razumevanju, da je oseba, ki ima ubuntu, tista, katere življenje je vredno posnemati. Temelj te filozofije je spoštovanje – do sebe in do drugih. Štirinajst naukov mavričnega ljudstva predstavlja temeljno znanje, ki nam pomaga živeti bolje. S pomočjo zgodb, ki opisujejo človeškost, povezanost in soodvisnost, nam ta knjiga pomaga osmisliti svet in svoje mesto v njem. Ta navdihujoči vodnik, ki vključuje tudi praktične vaje, nas vodi k bolj izpolnjujočemu življenju kot del veliko večje družine, ki ji pripadamo vsi. Ob raziskovanje idej prijaznosti, odpuščanja, strpnosti in moči poslušanja nam pokaže, kako lahko imamo vsi korist, če sprejmemo druge.

Ko razumemo in živimo filozofijo ubuntuja, je možno premostiti razlike in doseči, da smo skupaj močnejši v svetu, kjer modri gradijo mostove in ne zidov. Življenje v sodobnem svetu je polno preizkušenj in pretresov. Vse polno je knjig o osebni rasti, ki nas pri tem poskušajo usmerjati. Svetujejo nam meditacije in premislek; učijo nas, naj odgovore iščemo globoko v sebi, ker da je to edino mesto, kjer jih lahko najdemo. Seveda imata meditacija in premislek svoj čas in prostor. Toda ubuntu nas uči iskati odgovore tudi zunaj sebe. Uči nas videti širše; uči nas videti drugo plat zgodbe. Uči nas poiskati in se globlje povezati z ljudmi, pri katerih najdemo tolažbo, zadovoljstvo in občutek pripadnosti, po katerem hrepenimo.

Knjiga Ubuntu nam bo dala odgovore na naslednja vprašanja: 
- Ali uživamo v tem, da lahko dajemo več, kot prejemamo?
- Kaj smo storili za nekoga, zaradi česar smo se počutili dobro? In kaj lahko storimo danes ali jutri?
- Kakšnih sprememb si želimo v svetu? Kako najdemo svojo skupnost?
- Zakaj se tako vede? Kje živi? S kom živi? V kakšnih razmerah živi? Je to, kar počne, ravnanje zadovoljnega človeka ali ravnanje osebe, ki se komaj prebija skozi življenje?
- Zakaj se nam je tako težko obrniti na sočloveka?
- Kaj moramo storiti, da se v naše življenje vrne dostojanstvo?
- Zaradi česar se počutimo boljše ali slabše?
- Kaj storiti, ko se zdi, da je izgubljeno vsako upanje?
- Kako odpustiti, ko še vedno občutimo posledice krivičnega dejanja?
- Smo na nekoga jezni, ker nas je prizadel? Smo goreče prepričani, da imamo upravičeno takšne občutke?
- Kako sprejemati različnost, še zlasti kadar je življenje drugih tako drugačno od našega?
- Kako lahko premagamo občutke drugačnosti oziroma strahu, da drug drugega morda ne bomo sposobni razumeti in da med seboj ne bomo mogli sodelovati?
- Kako bi bilo, če bi bili na svetu vsi enaki?
- Kaj slišimo, ko prisluhnemo?

Mehka vezava, 14,0 x 22,0 cm, 242 strani.

Iz predgovora Desmonda Tutuja, Nobelovega nagrajenca za mir:


»Ubuntu je pojem, ki v moji skupnosti predstavlja najpomembnejši vidik življenja v pogumu, sočutju in povezanosti. To je nekaj, kar smo vedno vsi poznali. Od zgodnjega otroštva sem vedel, da je biti človek z ubuntujem ena največjih časti, ki jih lahko prejmeš. Tako rekoč vsak dan so nas spodbujali, da svoj ubuntu kažemo v stikih z družino, prijatelji in tujci. Pogosto sem trdil, da sta ideja in praksa ubuntuja eno največjih daril Afrike svetu. Nauk ubuntuja najbolje povzema izrek, ki ga poznajo skoraj vsi afriški jeziki in v prevodu pomeni: »Oseba je oseba skozi drugo osebo.« To pomeni, da vse, kar se naučimo, in vse izkušnje, ki jih dobimo, izvirajo iz odnosov z drugimi ljudmi.

Ubuntu bralcu ponuja priložnost za premislek, kako lahko prakticiranje ubuntuja obogati nekoga, ki je pripravljen graditi mostove; nekoga, ki vsako interakcijo razume kot priložnost za ustvarjanje bolj pozitivnega sveta. Zgodbe, ki jih Mungi deli z bralcem, se na tej ali oni ravni dotikajo vseh nas. So vsakdanje priložnosti in izzivi, da bi vsi zaživeli z ubuntujem. Vsak dan imamo priložnost, da smo – z besedami, dejanji in včasih samo s tišino in mirovanjem – tisti, ki sočloveku odpiramo prostor za izkušnjo skrbi in povezanosti.

Ponosen in vesel sem, da vas lahko povabim k prebiranju knjige, ki predstavlja uvod v meni tako pomembno življenjsko filozofijo. Prepričan sem, da vam bo odprla oči, razum in srca ter prispevala, da svet postane boljši in skrbnejši.«