Kurent - korant: ali veš, kdo si? - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Kurent - korant: ali veš, kdo si?

Kurent - korant: ali veš, kdo si?
 • Kurent - korant: ali veš, kdo si?
 • Kurent - korant: ali veš, kdo si?
 • Redna cena:

  20,00 €

 • Popust:

  1,00 € (5%)

 • Spletna cena:

  19,00 €

 • ISBN:

  9789612846589

 • Avtor:

  Štefan Čelan

 • Založba:

  Beletrina, Ptuj, Zavod za turizem

 • Datum izida:

  17.02.2020

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Štefan Čelan je eden najbolj zaslužnih ljudi za vpis obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Če bi bilo po njegovo, se na seznam ne bi vpisal le etnološki običaj, ampak tudi mistično obrednje kurenta.

Avtor v tej knjigi strne več desetletij raziskovanja kurentovega obredja kot kolektivne šamanske prakse v družbenem in širšem kozmološkem kontekstu, ki jo sam od rane mladosti tudi aktivno izvaja. V času, ko kurente vse pogosteje srečujemo na številnih športnih prireditvah, turističnih suvenirjih in v televizijskih šoviv, nas Čelan opozarja na kurentovo izrazito duhovno dimenzijo in obredno etiko.

Navkljub vse bolj prevladujoči neoliberalni logiki nam ljudem namreč ni uspelo izbrisati kurentove ritualne moči in tako zbanalizirati edinstvenega lika, ki med svečnico in pepelnico na Ptuju in v okolici obnavlja vez med človekom in vsem bivajočim. Nasprotno, po prepričevanju številnih čas, v katerem naša civilizacija ne bo mogla preživeti, ne da bi se zavestno oslonila na izjemna izročila in prakse takih in drugačnih kurentov, šele prihaja. V tej luči je vredno prebirati to knjigo z vso pozornostjo in empatijo.

Trda vezava, 16,5 x 21 cm, 130 strani.

O AVTORJU:
Dr. Štefan Čelan, deluje na znanstveno raziskovalnem področju nesnovne kulturne dediščine in je častni senator Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC, Bil je tudi vodja skupine za pripravo nominacije Obhodov kurentov za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri organizaciji UNESCO. Je ambasador letošnjega 60. Kurentovanja, ki kurentovo opravo tudi sam nosi že vrsto let.