Količina:

0


Znesek:

0,00

Ljubezenska pesem norega dekleta (mladostna poezija)

Zgodnje vrtnice poezije

Ljubezenska pesem norega dekleta (mladostna poezija)
  • Redna cena:

    21,00 €

  • Popust:

    1,05 € (5%)

  • Spletna cena:

    19,95 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

'Ljubezenska pesem norega dekleta' s trnjevo lepoto rdeče vrtnice razpira osupljivo bližino za rosni glas ene največjih ameriških pesnic. Zdi se, da je prav sposobnost evokacije mitsko-arhetipskega, filtriranega skozi osebno življenjsko izkušnjo, tisto, zaradi česar ima glas Sylvie Plath tudi petdeset let po tragični smrti še vedno moč, da vznemirja in pretrese, na svoj nezamenljivi način vzvalovi bralčevo notranjo pokrajino.

Izbor v slovenščini še neobjavljenih pesmi Sylvie Plath odstira spuščene tančice literarnih vesoljstev ene največjih ameriških pesnic 20. stoletja. Slovenskim bralcem je doslej Sylvia Plath znana po svojem pretresljivem labodjem spevu v pesniških zbirkah Ariel in Kolos, na katerih počiva njen ugled pesnice izpovedne poezije, ter po sedaj že kultnem romanu Stekleni zvon. Neprevedene pa ostajajo obširne pokrajine njenega dela, ki razpirajo neslutene horizonte: obsežne, na kar 351 straneh valujoče pesmi, ki zaobsežejo pesničino delo skozi vse življenje, zbrane v Collected Poems; zbirka kratke proze in esejev Johnny Panic and the Bible of Dreams, ki prinaša dragocen vpogled v mojstrenje avtoričinega peresa od zgodnjih najstniških objav do zrelih del; njeni subtilni dnevniški zapisi, pod budnim uredniškim očesom Karen V. Kukil zbrani v The Unabridged Journals; ter zbrana pisma, ki fascinirajo z zrcaljenjem pesničinih številnih jazov v korespondenci z njenimi bližnjimi.

Ljubezenska pesem norega dekleta s trnjevo lepoto rdeče vrtnice razpira osupljivo bližino za rosni glas po vsej verjetnosti najbolj priljubljene ameriške pesnice 20. stoletja, katere zvezdni sij ni zbledel vse do danes. Objava njene po krivici marginalizirane mladostne poezije prinaša svež pogled v globine notranjega sveta, iz katerega pesnica razpenja lirično-dramatični lok pesniških podob in arhetipskih simbolov. Zdi se, da je prav sposobnost evokacije mitsko-arhetipskega, filtriranega skozi osebno življenjsko izkušnjo, tisto, zaradi česar ima Sylvijin glas tudi več kot petdeset let po tragični smrti še vedno moč, da vznemirja in pretrese, na svoj nezamenljivi način vzvalovi bralčevo notranjo pokrajino.
Pesmi juvenilie so prvikrat prelite v slovenščino.
Vezava v rdeče platno, trda lepenka v peščeni barvi, tisk v glos rdeči, 12,0 x 20,0 cm, 128 strani.

ODLOMEK:

Ljubezenska pesem norega dekleta
(vilanela)

Zaprem oči v smrt in ves svet potemni;
privzdignem veke, v rojstvo se odstre.
(Prikazen v mislih si, se mi zazdi.)

Zvezde v modrem, rdečem, v ples razprši,
in samovoljna tema v galopu vdre:
zaprem oči v smrt in ves svet potemni.

Sanjala sem, da uročil si me v postelji,
me mesečno opeval, blaznil s poljubi sle.
(Prikazen v mislih si, se mi zazdi.)

Z neba se opoteče Bog, peklenski ogenj stli:
izstopijo serafi, Satana možje:
zaprem oči v smrt in ves svet potemni.

Mislila sem, vrneš se, tako obljubil si,
a jaz postaram se, pozabim ti ime.
(Prikazen v mislih si, se mi zazdi.)

Da bi ljubezen dala ptici – njej, viharnici;
ko se razcveti pomlad, v odgovor vsaj kriče.
Zaprem oči v smrt in ves svet potemni.
(Prikazen v mislih si, se mi zazdi.)