Količina:

0


Znesek:

0,00

Beg pred svobodo

Beg pred svobodo
  • Redna cena:

    24,90 €

  • Popust:

    1,24 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,65 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Klasična psihološka knjiga Beg pred svobodo aktualno odpira vprašanja o zavezanosti lastni svobodi na eni strani in potrebi po pripadnosti na drugi. Knjiga Beg pred svobodo je izšla leta 1941 in velja za eno najvplivnejših del Ericha Fromma, v katerem se je ta družbeni psihoanalitik na ozadju začetkov druge svetovne vojne in tedanjih diktatur posvetil vprašanjem politične psihologije. V njej Fromm analizira človekovo potrebo po oblasti in nadzoru ter njegov dvojni odnos do svobode.

Osvoboditev od tradicionalnih vezi srednjeveške družbe je posamezniku podelila novo možnost samostojnosti, hkrati pa v njem vzbudila občutek osamljenosti, tesnobe in izoliranosti od drugih. Trajna negotovost kot posledica odtujitve človeka od skupnosti je v njem zasejala t. i. strah pred svobodo, s katero ne zna rokovati in je ne obvlada. Človek si, kakor dokazuje Fromm, namreč želi zlitja z družbo, biti njen integrativen del, ter zato vede ali nevede prevzame njena prepričanja in miselne procese. Od izogibanja pristnemu svobodnemu razmišljanju do podreditve diktatorskemu režimu pa je potrebnih samo nekaj korakov.

Fromm lucidno razloži, zakaj ljudje vidijo svojo varnost in rešitev v avtoritarnih družbenih ureditvah, njegove ugotovitve pa veljajo enako za čas, v katerem je knjiga nastala, kot za sedanjega.
Slovenski prevod knjige Beg pred svobodo je izšel ob 120-letnici avtorjevega rojstva, 80-letnici izvirnega izida knjige in 40-letnici njegove smrti!

»Izjemna analiza sodobne družbe in vlog, ki nam jih ponuja. Vanje večinoma pademo nezavedno, a po branju te knjige dobimo vsaj možnost izbire..« – Miha Mazzini, pisatelj in kolumnist
»Pomembna in prelomna knjiga.« – New York Herald Tribune Books

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 309 strani.

IZ KNJIGE:

»Ta knjiga postavlja tezo, da moderni človek, osvobojen okov predindividualne družbe, ki mu je dajala varnost in ga hkrati omejevala, ni pridobil svobode v dobrem smislu uresničenja svojega posamičnega jaza, in sicer, da bi izrazil svoje umstvene, čustvene in čutne zmožnosti. Čeprav mu je svoboda prinesla neodvisnost in preudarnost, ga je osamila, zaradi česar je postal zaskrbljen in nemočen. Osamljenost je neznosna, zato je zdaj soočen z izbiro med dvema mož­nostima, bodisi da pred bremenom te svobode pobegne v nove odvisnosti in podložnost ali pa napreduje do polne uresničitve nedvoumne svobode, ki temelji na človekovi edinstvenosti in individualnosti. Četudi je pričujoča knjiga bolj diagnoza kot pa prognoza – bolj analiza kot pa rešitev –, lahko njeni rezultati tehtno vplivajo na usmeritev našega delovanja. Razumevanje razlogov za totalitaristični beg pred svobodo je namreč predpogoj za vsako delovanje, ki si prizadeva doseči zmago nad silami totalitarizma.«

O AVTORJU:

ERICH FROMM (1900–1980) je bil priznani nemški psihoanalitik, socialni psiholog in pomemben predstavnik humanistične filozofije. Že kot otrok v času prve svetovne vojne je bil priča pojavu nacionalizma in antisemitizma. Študij sociologije je nadaljeval z raziskovanjem in prakticiranjem psihoanalize. Ko so v Nemčiji prišli na oblast nacisti, se je zaradi vse večjega pritiska nacistične ideologije iz svojega rojstnega kraja Frankfurt ob Majni odločil preseliti v Ženevo in kmalu zatem v New York. Njegov nauk sta navdihnili predvsem Marxova filozofija in Freudova psihoanaliza, z leti pa je svojo misel obogatil z izročili budizma, starogrške filozofije, krščanstva, renesanse in razsvetljenstva. Prelil jo je v številne knjige, med katerimi so nekatere, kot denimo Zdrava družba, Imeti ali biti, Anatomija človekove uničevalnosti, že prevedene v slovenščino.