Zmenki - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Zmenki

Zmenki
 • Redna cena:

  19,99 €

 • Popust:

  1,00 € (5%)

 • Spletna cena:

  18,99 €

 • ISBN:

  9789610701231

 • Avtor:

  Mojca Rudolf

 • Založba:

  Samozaložba

 • Datum izida:

  12.10.2020

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Prvoosebni pripovedovalec Simon je povprečen najstnik. Mučijo ga popolnoma enake stvari, kot mučijo vse njegove vrstnike. Zaključuje osnovno šolo, ki mu ravno ne diši in se sooči s srednjo šolo, prvič je tudi zaljubljen. Za nameček ga obišče še skrivnostni čudno slovenščino govoreči tujec iz preteklosti. Izkaže se, da je to Ivan Cankar osebno!

Tako se zgodba o Simonovem odraščanju spretno prepleta z bolj ali manj znanimi dejstvi o življenju in delu Ivana Cankarja. Tudi Simon namreč potuje sto let nazaj v času in obišče pisatelja na Dunaju in v Ljubljani. Roman je namenjen vsem generacijam. Mladi bralci bodo na nevsiljiv način spoznali našega velikega pisatelja, odrasli pa izvedeli kaj novega ali obnovili znanje iz šolskih let.

Mehka vezava, 15 x 22 cm, 230 strani.

NAGOVOR AVTORICE:

"Za roman Zmenki sem leto dni namenila temu, da sem prebrala čisto vsa dela Ivana Cankarja, vse biografije, ki sem jih našla o njem ter še celo vse tri debele knjige njegovih pisem. Šele s tem sem si ustvarila sliko in zgodbo, o kakšnem Ivanu Cankarju želim pisati in na kakšen način ga dojema moj junak Simon. Šele nato je sledilo pisanje, najprej prvega dela in nato še nadaljevanja, ker mi samo popotovanje Ivana po naši sedanjosti ni bilo dovolj; tudi Simon je moral iti v preteklost ..."

O KNJIGI SO DEJALI:

"Na začetku sem se težko navadila na slog pisanja. Po parih poglavjih - izredno so kratka - sem se ga navadila. Zgodba me je zelo presenetila. Simon je super fant. Najstnik, torej malo muhast, ampak brez tega ne gre.
Šele na koncu sem dojela pomen naslova. Ideja o srečanjih s pokojnim pisateljem je super. Resnično ti lahko odpre oči. Kaj vse danes imamo na voljo. Najhuje je, da nam je samoumevno. Slovenski jezik, svojo državo, streho nad glavo, hrano na mizi, zdravje. Zgodba je poučna, zabavna in predvsem inovativna. Bolje sem spoznala našega velikana Ivana Cankarja. Vsekakor bom v kratkem prebrala še kakšno njegovo delo. Knjigo priporočam v branje vsem generacijam. Najbolje se bodo z njo lahko poistovetili najstniki. Na drugačen način nam približa slovensko književnost. Priporočam jo tudi učiteljem v osnovnih in srednjih šolah. Mojca hvala za čudovito knjigo." - Špela
 
"Simon je tipičen najstnik, zmeden, občutljiv, nejevoljen. Ima en kup težav (ljubezenskih in ne tako ljubezenskih), s katerimi se ukvarja. Nepričakovano se na sredi ulice sredi bliska pojavi čuden možakar- pisatelj Ivan Cankar. Kako je prišel tja? Zakaj je tukaj? Kako se vrne nazaj? Med njima se zgodi več takih srečanj, potovanj skozi čas, med seboj si pomagata in se drug od drugega učita ... Gre se za mladinsko literaturo, sam koncept zgodbe mi je zelo všeč, Cankarja spoznamo na drugačen način, ne tako šolski. Pisateljica vključi v zgodbo tudi njegove utrinke in omeni njegova dela. Na trenutke se mi je sicer zgodba vlekla, tudi sleng mi je čez čas šel malce na živce, je pa zelo letom primeren. - Mateja Lah Vojska
 
"Že dolgo nisem brala mladinskega leposlovja, tako sem se knjige lotila brez pričakovanj. Moram priznati, da me je res prijetno presenetila. Tekoča in lepo berljiva prvoosebna pripoved me je hitro posrkala. Na začetku me je morda malo zmotilo oblikovanje (poudarki), a sem se hitro navadila in do konca mi je oblikovanje postalo zelo všeč. Pisateljičin jezik je sodoben, mladostno živahen in bogat. Pohvalim lahko tudi lektorico. V letošnjem letu sem prebrala kar nekaj novejših slovenskih romanov (vključno s Kresnikovimi nagrajenci in nominiranci zadnjih let) in Zmenki nič ne zaostajajo za bolj znanimi (promoviranimi) novejšimi slovenskimi literarnimi deli.
Zgodba o Simonovem odraščanju se spretno prepleta z bolj ali manj znanimi dejstvi o Ivanu Cankarju, ki so me resno spodbudila, da bom na knjižni polici ponovno poiskala Cankarjeva dela. Roman priporočam najstnikom, pa tudi odrasli se boste zabavali (in izvedeli kaj novega)." - Vesna Gornjec Dremelj
 
"Zelo dobro napisan, poučen mladinski roman. V tej knjigi se ogromno dogaja in ni zgolj roman, ki ga prebereš in pozabiš nanj. Je malce zahtevnejši, z dodano literarno vrednostjo. Zgodba naravnost preseneča in če imaš doma pubertetnika, ti je nekako poznana...Potem pa še briljantna avtoričina ideja, kako vključiti preteklost v sedanjost in se kaj naučiti. Knjiga je čudovito darilo za mlade bralne navdušence, ob prihajajočih praznikih." - Alex