Količina:

0


Znesek:

0,00

Svet gre naprej

Beletrina

Svet gre naprej
  • Redna cena:

    27,00 €

  • Popust:

    1,35 € (5%)

  • Spletna cena:

    25,65 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Madžarski pisatelj in scenarist Lászlo Krasznahorkai, ki je znan po svojih zahtevnih, temačnih in pogosto postmodernistično obarvanih delih, je pri nas najbolj poznan po romanu Sátántangó, ki ga je v monumentalni, skoraj osemurni celovečerec adaptiral madžarski režiser Béla Tarr.

Krasznahorkai, za svoj opus, nagrajen tudi z nagrado vilenica (2014) in mednarodnim man bookerjem (2015), se tokrat v prevodu Marjance Mihelič predstavlja s svojo najnovejšo zbirko kratke proze, naslovljeno Svet gre naprej, ki je bila prav tako nominirana za mednarodnega man bookerja.

Filozofsko navdahnjena zbirka se ukvarja z liki, ki so na različne načine potisnjeni do roba sveta. Zgodbe se pnejo v dolgih stavkih, ki so za avtorja značilni in so ga skozi opus že uveljavili kot kultno literarno figuro, nenavadna knjiga pa izrisuje nedoumljivo zapletenost sveta, ki jo lahko malo razgrnemo le skozi pripoved.

»Veličastna zbirka zgodb sodobnega madžarskega mojstra apokalipse.« - (Susan Sontag).

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21 cm, 344 strani.

O AVTORJU:
László Krasznahorkai (1954) se vse od zaključka univerzitetnega študija preživlja kot svobodni pisatelj. Že njegov prvenec Satanov tango je doživel velik uspeh in ga postavil v ospredje sodobne madžarske književnosti. Po padcu vzhodnega bloka je bil veliko v tujini. V svojih romanih prikazuje bedo apokaliptičnih vizij, manipulacijo samooklicanih vodij, razgalja nadutost oblastnikov, brezizhodnost, izgubljenost in krhkost človeka v zapletenem, njemu nedoumljivem svetu. Pomembnost njegovih del so prepoznali tudi na tujem.

Znani madžarski režiser Béla Tarr že od leta 1985 ustvarja filme skoraj izključno po njegovih literarnih predlogah (Satanov tango in Werckmeisterjeve harmonije). Njun skupni projekt je bil tudi film Torinski konj (2011), ki je bil na Berlinskem filmskem festivalu nagrajen s srebrnim medvedom in nagrado filmskih kritikov. László Krasznahorkai je za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim nagrado Lajosa Kossutha, najpomembnejšo madžarsko državno nagrado za književnost, in nemško nagrado za književnost Brücke-Berlin (2010). V zadnjih nekaj letih je bil trikrat nominiran za Nobelovo nagrado za književnost. Leta 2012 je prejel nagrado Prima Primissima, dve leti pozneje veliko nagrado Vilenice in ameriško nagrado za književnost, in sicer za življenjski prispevek k svetovni književnosti. Leta 2015 je kot prvi Madžar prejel prestižno Bookerjevo nagrado.