Vrhovi v globini I: Prolegomena - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Vrhovi v globini I: Prolegomena

Vrhovi v globini I: Prolegomena
 • Redna cena:

  19,00 €

 • Popust:

  0,95 € (5%)

 • Spletna cena:

  18,05 €

 • ISBN:

  9789617096729

 • Avtor:

  Vid Snoj

 • Založba:

  KUD Logos

 • Datum izida:

  25.01.2021

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Prolegomena so prvi, uvajalni del knjige Vrhovi v globini, ki v drugem delu govori o Pindarju, Jobu, Vergiliju in Gregorju iz Nazianza, vrhovih grškega, judovskega, rimskega in krščanskega pesništva v antiki. Prinašajo tisto, kar je o pesništvu in pisanju o njem treba povedati vnaprej. To pa je predvsem, da pesništvo v globini ne pozna razvoja. V temelju nima racionalne strukture, ki bi jo bilo mogoče izčrpati s filozofskim, znanstvenim ali teoretskim pojmom.

Pesniška govorica je po eni strani vezana z ritmom, po drugi pa s svojim absolutom, ki je sam nevezan – z neizrekljivim. Od te vezave na semantični ravni izhaja njena gostota oziroma večpomenskost, ki je za razloček od mnogopomenskosti vsakdanje govorice nikdar ni mogoče skrčiti na en sam pomen. Zato tudi literarnozgodovinsko pisanje o pesništvu ne more biti razvojna zgodba, ki bi teleološko napredovala k cilju. Nasprotno: kolikor zgodovine ni brez dogodka, lahko temelji na dogodkih pesništva, ki jih sovzpostavlja bralec. To je lahko tudi sodobni bralec, ki ga vrhovi pesništva v antiki še zmeraj lahko nagovorijo v tem, kar ga najbolj notranje zadeva.

Mehka vezava, 12,5 x 20 cm, 208 strani.