Količina:

0


Znesek:

0,00

Peterburški letopis - Bele noči

Peterburški letopis - Bele noči
  • Redna cena:

    24,90 €

  • Popust:

    1,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,66 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

S Peterburgom zaznamovana knjiga združuje feljtone in novelo – zgodnje tekste, ki so pomembni tudi zato, ker nakazujejo razvoj pisateljevega sloga in misli.

Peterburški letopis (1847) je pisateljevo ustvarjalno naročje, kalilnica sloga, tipov in idej tako za literarne kot publicistične tekste. V teh zgodnjih feljtonih Dostojevski prvič spregovori o nacionalni ideji in ruski samobitnosti ter začne razvijati publicistični slog, ki bi mu lahko rekli literarizacija vtisov in razmislekov o resničnosti in ki bo dosegel vrhunec v Dnevniku pisatelja.

Junaka povesti Bele noči (1848) sta sanjač, peterburški tip oziroma »nočna mora«, kot ga v Letopisu označi sam pisatelj, in Nastenjka, ki si v štirih nočeh med tavanjem po mestu povesta svoji življenjski zgodbi. Konflikt med bratstvom in ljubeznijo, ki prežema celotno povest, pisatelj na koncu že razreši v duhu, ki bo določal njegovo zrelo ustvarjanje.

Trda vezava, 13 × 20 cm, 183 strani.

O AVTORJU:
Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881) je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi svetovnimi (in ruskimi) klasiki. Med njegova najznamenitejša dela sodi predvsem t. i. peteroknižje (Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič, Bratje Karamazovi), ki največkrat s prikazovanjem mejnih dejanj in položajev upodablja sodobnega človeka in njegove notranje boje.