Količina:

0


Znesek:

0,00

Vrteče se srce

Vrteče se srce
  • Redna cena:

    16,95 €

  • Popust:

    0,85 € (5%)

  • Spletna cena:

    16,10 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Ambiciozno zastavljen prvenec irskega pisatelja Donala Ryana nas na vsega 128 straneh seznani z nekaj več kot 20 različnimi pripovedovalci, ki živijo v majhnem mestecu na zahodu Irske. Roman Vrteče se srce je prejemnik nagrade Evropske unije za književnost.
Pestra skupina protagonistov raziskuje svoje notranje vzgibe, razmišljajo o svojem življenju, o svoji preteklosti in in negotovi sedanjosti. Njihove zapletene in prepletene osebne zgodbe pa razgrnejo tudi temno plat idiličnega podeželskega mesteca in razkrijejo skrb vzbujajoč trend ugrabitev in neusmiljenega nasilništva.

Avtor nam naslika raznobarven in razgiban portret obubožanega podeželskega mesta. Njegovi občani se po svojih najboljših močeh poskušajo soočiti z nenadno in uničujočo ekonomsko krizo, ki je svet pretresla po letu 2008. A pri tem na bralca kljub zahtevni in čustveno obarvani tematiki, ki nagovarja mnoge, nemara najbolj navduši neverjetna preciznost in doslednost pri popisovanju življenjskih zgodb vseh raznovrstnih pripovedovalcev. Poleg značilno irskega pogovornega sloga so si med seboj zelo različni in jasno razločljivi, in ??to v prav vsakem tonu in odtenku.

Čeprav se nam na prvi pogled lahko zazdi, da gre predvsem za roman o irski ekonomski krizi, pa se kmalu izkaže, da je veliko več kot to. Pripovedovalci so gradbeniki gradbenikov, ki po nenadnem zasuku usode nimajo več ničesar za graditi - njihov nadrejeni pa v letih razcveta ni vplačal v sklade socialne varnosti, tako da so čez noč ostali brez vsega. A pogubna in nenadna recesija se na tak ali drugačen način dotakne prav vseh prebivalcev malega mesta. Mlado dekle ne more prenesti neskončnih prepirov staršev glede denarja. Ženska, ki pazi na otroke, njene stranke pa so večinoma starši, zaposleni v zdaj zaprti tovarni računalnikov, se nenadoma znajde v vrtincu surovega boja za obstanek. Mati samohranilka, ki svoje dneve preživlja na prostranem 'posestvu duhov', kjer sta naseljeni le dve hiši. Zdijo se pozabljeni od zunanjega sveta, njihove osamljene glasove pa slišijo le člani televizijske ekipe iz Dublina, ki snemajo dokumentarec o posestvih duhov.

Sredi vrtinca glasov obupanih prebivalcev mesta pa se prebudi tudi kolektivni spomin na skrb vzbujajoče ugrabitve in kasneje umor, ki pretresejo podeželsko skupnost. Ta zaplet avtor razplete izjemno vešče in pretkano. Zgodbo prepredajo številni namigi, subtilni, a zaskrbljujoči dogodki, ki pa šele v luči celote pridobijo pravo težo.

Broširana vezava, 12,5 cm x 19,8 cm, 128 strani.

MEDIJSKI ODZIVI:
"Recesija je razdejala Irsko podeželje in zdelo se je, da se nam obeta konec sveta. Z enaindvajstetimi različnimi glasovi nam mojstrsko zastavljen debitantski roman Donala Ryana v virtuoznem loku naslika razdejan portret skupnosti. Lokalno gradbeno podjetje, ki je poganjalo bliskovit razcvet podeželske skupnosti, je propadlo in zlobni šef Pokey Burke je pobegnil iz države, pri tem pa je svoje zaposlene zapustil obubožane in v negotovosti. V romanu irskega pisatelja globalna kriza nosi obraz vašega soseda." – Justine Jordan, The Guardian

"Medtem ko bi se nam tematika romana lahko zdela znana, obravnavane teme pa nekako klišejske (slikovito in cvetoče podeželsko mestece, ki je zdaj propada in sameva), Ryan piše sočutno, odkritosrčno in z dobrodušno mero suhega humorja." – Daphne Kalotay, The New York Times

"Ryanova prepričljiva, pronicljiva zgodba nam omogoči intimen vpogled v življenja prebivalcev tesno povezanega podeželskega mesteca v primežu irskega gospodarskega propada. Ta kratek, hiter, na trenutke nenavadno humoren sprehod skozi nesreče nacionalnih razsežnosti kaže na verjetnost čustvenega zloma, ki nastopi, ko se poznan svet varnosti in ekonomske rasti sesuje v prah." – Emily Rapp, Boston Globe