Količina:

0


Znesek:

0,00

Odlašanje. Parezija

Odlašanje. Parezija
  • Redna cena:

    13,95 €

  • Popust:

    0,70 € (5%)

  • Spletna cena:

    13,25 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Vrhunsko pisanje enega ključnih avtorjev, ki so prevetrili črnogorski prostor in ga zapisali na evropski literarni zemljevid. Roman Odlašanje. Parezija ima dve pripovedni ravni, pri čemer ena opisuje skoraj detektivsko zasledovanje okoliščin smrti duhovnika – roman, ki ga avtor skuša napisati, a mu ob dejstvu, da ga z vseh strani napadajo, ne gre –, druga raven pa je njegov premislek o naravi pisanja, o »resnici, vrženi v obraz«, oziroma o pareziji, kot jo je imenoval Foucault, o tem, ali je zmožen takšnega pisanja ali pa dejstvo, da ga doslej še niso ubili, da je še živ, nemara priča o nasprotnem, o nenehnem odlašanju tistega, kar bi moral izreči, a tega zares ne stori.

Nikolaidisov roman 'Odlaganje. Parezija' je izjemen primerek že v naslovu nakazanega pristopa k ubesedovanju resničnosti. Naslovna beseda romana, parezija, pomeni alternativo zamaskiranemu, politično korektnemu govoru. V šestdesetih so otroci cvetja verjeli, da lahko ena sama pesem spremeni svet. Kmalu – prehitro in preuranjeno! – nato pa je svet podlegel prepričanju, da se v resničnem svetu ne da spremeniti ničesar, sploh pa ne z umetnostjo.

Če temu verjamemo in (umetniški) besedi odrekamo moč interveniranja v resničnost, določen izraz skrčimo na performativ. Foucault prav parezijo postavlja kot opozicijo performativnemu izrazu, v stari grščini izraz namreč parrhesia pomeni retorično figuro, ki označuje prostodušen, odkrit, resnicoljubn govor. Nikolaidisov roman nas ponovno spomni na izredni pomen govorjenja brez okolišenja, brez stranpoti, gre za resnico, ki je izrečena naravnost v obraz; in prav zato, ker odkrita beseda ima moč spreminjati svet, lahko za tistega, ki jo izreka, pomeni nevarnost.

Da je res tako, bi najbolje vedel sam avtor, ki je neprestano deležen groženj, družbenih in političnih pritiskov. Nikolaidis je z romanom Odlašanje. Parezija v fikcijskem in tudi prepoznavno avtobiografskem slogu obdelal ali predelal medijski in politični napad, ki ga je doletel potem, ko je objavil kolumno, v kateri je napisal, da bi moral običajen državljan svojo agresijo – namestu proti sosedu – usmeriti proti centrom moči, torej proti politični eliti, ki že desetletja pustoši države nekdanje Jugoslavije.

Roman predstavlja Nikolaidisov spopad s situacijo, v kateri bi bilo bolj preprosto molčati, podleči udarcem javnosti, toda če bi storil to, bi se kot pisec pustil ubiti. Namesto tega je napisal mojstrovino, za katero je prejel tako najvišje državne nagrade kot tudi Evropsko nagrado za literaturo.
Mehka vezava, 12,5 x 19,8 cm, 128 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:
"Ambiciozna problematizacija vprašanj, kot so umetnost in resničnost, resnica in laž, fikcija in dejstva." – Boris Postnikov, Kritična masa

"Svojevrstna intelektualna (avto)biografija, iz katere je moč razbrati filozofske vplive na avtorjevo pisanje. Hkrati Odlašanje.Parezija razkriva vso bivanjsko tesnobo aktivnega in kritičnega posameznika, ki v trenutkih malodušja dvomi v vrednost intelektualnega dela. Dela, ki ga ironično poimenuje 'prostituiranje' v javnosti, kjer izgovorjena ali napisana beseda lahko ogrozi življenje." – Jakov Sabljić, Matica hrvatska