Količina:

0


Znesek:

0,00

Obstati (2 knjigi skupaj)

Obstati (2 knjigi skupaj)
  • Redna cena:

    39,00 €

  • Popust:

    1,95 € (5%)

  • Spletna cena:

    37,05 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 37,05 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Temačna postapokaliptična fantazijska epopeja Obstati, ki marsikaj dolguje Tolkienovemu Gospodarju prstanov, je prvič izšla leta 1978. Slovenski prevod je nastal po drugi, neskrajšani verziji iz leta 1990, ki predstavlja pisateljev najdaljši roman z domala nepregledno galerijo oseb in junakov, ki pa jih, vsakega posebej, v ekstremnih okoliščinah spremljamo na poti dozorevanja in osebne rasti. Roman sestavljata 2 knjigi.

Strašljiva pripoved o pandemični gripi, ki pomori večino svetovnega prebivalstva, je postavljena v sodobno Ameriko, kjer skuša peščica preživelih na novo vzpostaviti družbo, a se mora pri tem spopasti s silami zla, ki jih vodi Temni mož, Mračnjak. Nenehno se sprašujejo, ali morda sploh ni resničen, je morda samo »tista prestrašena slaba stran nas samih. Morda zgolj sanjamo o tistem, česar nas je strah, da bi lahko storili.«

Obstati je knjiga o boju dobrega in zla v okoliščinah preživetja po katastrofi bibličnih razsežnosti in skrajna zgodba o usodnosti našega življenja. Zvesti oboževalci in poznavalci Kingove literature prisegajo, da je roman njegovo najboljše delo, posebno pozornost pa si je znova prislužil v aktualni krizi pandemične bolezni, ki je na neslutene načine vklenila svet, v katerem živimo. 

»Obstati je vse to: Pustolovščina. Alegorija. Satira. Fantazija. Realizem. Apokalipsa. Kolosalno!« - The New York Times Book Review

Trda vezava, 15,5 x 23,5 cm, 1496 strani.

O AVTORJU:
Stephen E. King (1947) je kultni ameriški romanopisec in avtor kratkih zgodb, najbolj priljubljen pisatelj v žanru grozljivk s 350 milijoni prodanih knjig po vsem svetu, večino so jih prenesli na filmska platna in televizijske ekrane. Z neverjetno domišljijo in mojstrskim načinom napetega pripovedovanja opisuje domala vse plati človeških strahov in groze, s katerimi se v zapletenih in zahtevnih okoliščinah soočajo junaki z natančno psihološko izdelanimi značajskimi potezami. Kingove pripovedi z realističnimi detajli in prepričljivimi zgodbami pritegnejo bralčevo pozornost in ga posrkajo v globine, ki jih globoko zakopane v podzavest v sebi nosi vsak od nas.


RECENZIJA BUKLA:

Vizionarsko srhljivi, po obsegu najdaljši samostojni roman ameriškega kralja srhljivk Stephena Kinga (celo daljši kot Tisto), po ambiciji pa megalomanski je Obstati prvič izšel leta 1978, vendar je bil takrat prisiljen skrajšati besedilo za približno štiristo strani. Ducat let kas­neje, leta 1990 je (z avtorjevim predgovorom) izšla integralna verzija tega dela, ki je zdaj prevedena tudi v slovenščino. Glavni junak je smrtonosni virus, ki z začetnimi simptomi spominja na gripo, ima pa strašljivo nadaljevanje, ko oboleli umrejo v strahotnih mukah, saj povzroča smrt v fatalnih 99,4 odstotka.

Zdravila ni, saj virus pred tem, ko bi človeškemu telesu uspelo razviti protitelesa proti njemu, že toliko mutira, da je imunska obramba neuspešna. S takimi predpostavkami virusa, ki so ga razvili v ameriških laboratorijih v severni Kaliforniji, kot biološko orožje pošlje Stephen King virus v svet, tam pa ob širokem naboru likov, predstavi posledice ter kataklizmične spremembe družbe, ki sledi paniki in begu pred boleznijo. Ko so Kinga vprašali, kako le je lahko napisal tako obsežne romane, kot je Obstati, je odvrnil: »Besedo za besedo. Ko zapišeš eno besedo in potem en stavek, se ti utrne ideja za naslednjega.« Roman, ki so ga štiri desetletja brali zgolj kot znanstvenofantastično distopijo, lahko dandanes zadiši po realističnemu romanu.

(Samo Rugelj, Bukla 163)