Količina:

0


Znesek:

0,00

Prijatelj (roman)

Prijatelj (roman)
  • Redna cena:

    21,90 €

  • Popust:

    1,10 € (5%)

  • Spletna cena:

    20,80 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 20,80 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Prijateljstev je veliko; površnih, intimnih, mimobežnih, kratkotrajnih, srčnih, tudi prekinjenih ... Pisateljica kreativnega pisanja na lokalni univerzi se je primorana soočiti z nenadno izgubo najboljšega prijatelja, ki po dolgoletnem ubadanju z depresijo stori samomor. Sredi žalovanja in preizpraševanja lastne usode skozi prizmo odvzema lastnega življenja, pa se znajde v situaciji, ko mora v varstvo sprejeti pokojnikovo veliko nemško dogo.

Ljubiteljica mačk in samote v varnem zavetju svojega newyorškega doma, se je primorana čez noč soočiti z ogromnim pasjim sostanovalcem, dolgimi sprehodi v hladnih jutrih, slinastim gobcem na svoji postelji in počasi se ji življenje začenja obračati v povsem drugačni smeri.

V slovenščino smo s Prijateljem dobili prevedeno prvo delo večkrat nagrajene ameriške pisateljice Sigrid Nunez (1951). Newyorčanka je sicer profesorica kreativnega pisanja na univerzi v Bostonu, mednarodno bralstvo pa si je pridobila zlasti s Prijateljem, svojim sedmim romanom, ki je danes preveden že v več kot dvajset jezikov in je dobitnik večih nagrad, med drugim National book award for fiction – najvišjega ameriškega priznanja za leposlovje.

Mehka vezava, 21 x 14,5 cm, 220 strani.
RECENZIJA BUKLA:

Sigrid Nunez (1951) je ameriška pisateljica, sicer profesorica kreativnega pisanja na univerzi v Bostonu, mednarodno bralstvo pa si je pridobila s Prijateljem iz leta 2018, svojim sedmim romanom, ki je danes preveden že v več kot dvajset jezikov in je dobitnik več nagrad, med drugim tudi nagrade National Book Award for Fiction – najvišjega ameriškega priznanja za leposlovje. Gre za prvi prevod avtorice v slovenščino, v katerem tematizira tako prijateljstvo kot osamljenost pa tudi (globino) odnosa med človekom in njegovim najboljšim prijateljem – psom. Zgodba se začne v trenutku, ko ženska, ljubiteljica mačk in samote v varnem zavetju svojega newyorškega doma, nepričakovano izgubi dolgoletnega prijatelja in mentorja, ki naredi samomor, zato mora poskrbeti za njegovega psa, ki ga je ta pustil za seboj.

Njeno spopadanje z žalostjo se stopnjuje ob nemem trpljenju psa, ogromne nemške doge, vdane gospodarju, ki ga ni več, ter z grož­njo, da jo bodo slej ko prej izselili: v stavbi, kjer živi, so psi namreč prepovedani. Prijatelj je občuteno in virtuozno izpisano premišljevanje o prijateljstvu, izgubi in žalovanju ter hkrati slavljenje čudežne in zdravilne moči človeško-pasje povezanosti. (Renate Rugelj, Bukla 163)