Ahac - Knjiga o Dušanu Pirjevcu - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Ahac - Knjiga o Dušanu Pirjevcu

Ahac - Knjiga o Dušanu Pirjevcu
 • Cena:

  27,00 €

 • ISBN:

  9789612847401

 • Avtor:

  Več avtorjev

 • Založba:

  Beletrina

 • Datum izida:

  30.11.2021

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Dušan Pirjevec (1921–1977) je bil ena najbolj enigmatičnih in markantnih osebnosti na področju preučevanja literature in filozofije pri nas, profesor primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, ki je močno vplival na razvoj misli slovenske inteligence svojega časa. Po končani gimnaziji je najprej v Zagrebu vpisal študij agronomije. Kot aktivni udeleženec narodnoosvobodilnega boja je med drugo svetovno vojno in nekaj let po njej opravljal pomembne vojaške in politične funkcije. Iz tistega časa ga je spremljalo partizansko ime Ahac. 


Po vojni je na ljubljanski filozofski fakulteti študiral slavistiko in primerjalno književnost, iz te doktoriral in zatem do konca življenja predaval primerjalno književnost in literarno teorijo. Po smrti je bil upodobljen v več literarnih delih in spominih, mnogi pa o njem na različnih ravneh še danes polemizirajo. 'Knjiga Ahac – knjiga o Pirjevcu' izhaja ob 100-letnici njegovega rojstva. Zgodovinsko in družbeno vlogo Dušana Pirjevca predstavljajo Boris A. Novak, Alenka Pirjevec in Peter Vodopivec. V knjigi bo prvič objavljena medvojna korespondenca med Dušanom Pirjevcem in njegovo prvo ženo Marjeto Vasič, pa tudi Pirjevčevi dnevniki in odlomki iz del njegovih sodobnikov.

»Ahac je bil že od gimnazije razcepljen med dve ljubezni – kulturo in revolucijo.« - Taras Kermauner

Trda vezava, 14 x 21,5 cm, 456 strani.

O AVTORJIH:

Boris A. Novak (1953, Beograd) je pesnik, dramatik, esejist, prevajalec, literarni kritik in profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Velja za enega pomembnejših slovenskih mladinskih pisateljev. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada ter Jenkovo, Župančičevo in Veronikino nagrado.

Alenka Pirjevec (1945, Ljubljana) je lutkovna ustvarjalka, ki je študij dramske igre zaključila na gledališki akademiji v Beogradu. Tam je kot igralka honorarno sodelovala v Narodnem pozorištu, istočasno pa se je ukvarjala tudi s prevajanjem slovenščine v srbohrvaščino. Po vrnitvi v Ljubljano se je kot igralka in animatorka zaposlila v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je bila zaposlena 40 let. Kot celostna avtorica predstav se je posvečala predvsem marionetnemu gledališču.

Peter Vodopivec (1946, Beograd) je slovenski zgodovinar, ki se ukvarja predvsem z zgodovino 19. stoletja, med drugim tudi z gospodarsko in socialno zgodovino. Leta 1971 je bil na Filozofski fakulteti v Ljubljani izvoljen za asistenta, osem let kasneje za docenta, 1985 je postal izredni profesor na oddelku za zgodovino, kjer novejšo zgodovino predava še danes. Za svoje raziskovalno delo je leta 2008 prejel avstrijsko nagrado Antona Gindelyja za kulturo in zgodovino srednje, vzhodne in južne Evrope, leta 2010 pa je bil odlikovan tudi z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost I. reda. Leta 2014 je dobil nemško medaljo Konstanina Jirečka za dosežke pri raziskovanju jugovzhodne Evrope.