Količina:

0


Znesek:

0,00

Zapiski o žalovanju

Fabula 2022

Zapiski o žalovanju
  • Redna cena:

    10,00 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Avtoričina prefinjeno odkrita kronika žalovanja v velikem zamahu artikulira grozljivo poudarjanje bridkosti, nemoči in izgube med pandemijo COVID-19. ... Intimna in bistvena osvetlitev tragičnega časa." – Booklist

Zapiski o žalovanju prinašajo intimno in tragično izkušnjo smrti in bridkosti, ki v poetičnih izbruhih izrisuje zlom po smrti avtoričinega ljubljenega očeta, umrlega med svetovnim divjanjem pandemije COVID-19. Kot zgolj ena od milijonov žalujočih, ki so zaradi pandemije izgubili svoje ljubljene, Adichie v delu spregovori o rodbinski in širše kulturni razsežnosti žalosti, kot tudi o osamljenosti in jezi, ki jo neizogibno spremljata. V izčiščenem jeziku in s pretresljivimi podrobnostmi, iz katerih kljub tragiki občasno zaveje pridih toplega humorja, prepleta lastno soočenje z očetovo smrtjo s spomini na njegovo življenje. Delo je tankočutna zgodba o žalovanju, ki še posebej v aktualnem času ni le intimna zgodba posameznika, saj se v svoji izkušnji dotika bralcev po vsem svetu, ob tem pa opominja tudi na obdobje po prestanem žalovanju, ko prevlada moč spominjanja, ljubezen do bližnjih, nujnost spoznanja in neizmerno upanje v prihodnost.

Mehka vezava, 11 x 18 cm, 75 strani.

O AVTORICI:
Chimamanda Ngozi Adichie (1977) je odraščala v Nigeriji, trenutno živi v ZDA in je na svetovnem literarnem zemljevidu ena od najpomembnejših glasov afriške in svetovne literature. Med avtoričinimi dosedanjimi deli naj omenimo romane Purple Hibiscus (2003), Half of a Yellow Sun (2006) in Americanah (2013), zbirko kratkih zgodb The Thing Around Your Neck (2009) in esej We Should All Be Feminists (2014). Med zadnjimi deli pa so bili največ odziva svetovne bralske javnosti deležni Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (2017), Zikora (2020) in Notes on Grief (2021). Adichie je bila za svoje ustvarjanje večkrat nagrajena, redno pa je predlagana tudi za Nobelovo nagrado za literaturo. Njeno pisanje in predavanja po svetu doživljajo izjemen odmev, dele njenega govora na konferenci TEDx je denimo v svoji pesmi Flawless uporabila tudi pop ikona Beyoncé.