Količina:

0


Znesek:

0,00

Očetov sinko

Fabula 2022

Očetov sinko
  • Redna cena:

    10,00 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,50 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 9,50 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Nosilni lik Očetovega sinka, drugega romana Dina Pešuta, avtorja najmlajše literarne generacije, je mladi intelektualec in prebijajoči se pesnik, izgubljen kot obljubljena mu prihodnost. Po neuspešnem iskanju priložnosti na Zahodu se vrne v Zagreb, saj je tako ali tako vseeno, kje je reven in nesrečen. Dneve preživlja kot hotelski receptor in se včasih tudi z iznajdljivostjo kosa s pogostimi življenjskimi tegobami milenijca, med katerimi prevladuje skrb za plačevanje stanarine.

Poleg razrednega in generacijskega problema roman načenja tudi vprašanje medgeneracijskega odnosa, saj se drugim junakovim nemirnim občutkom pridruži še skrb za zbolelega očeta, s katerim nikoli prej nista uspela zgraditi tesnega in plodnega odnosa, tako da si morata priznati in nadoknaditi še marsikaj.

Brezkompromisna pripoved o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi hrvaški generaciji, ki ji družba vztrajno odreka priložnosti za boljši jutri. Pešut, ki na Hrvaškem velja za najmočnejši glas svoje generacije, razume izzive sodobnega časa in zapletenost odnosov ter obvlada pripovedne tehnike, s katerimi se težkih problemskih vprašanj loteva z navidezno lahkotnostjo in šarmom, predvsem pa zelo odkrito in doživeto, skratka: prepričljivo.

"Zgodba o milenijcih, ki imajo pred seboj cel svet, nimajo pa svojega doma.” - Jutarnji list

Mehka vezava, 11 x 18 cm, 196 strani.

O AVTORJU: Dino Pešut (1990) je hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik. Na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Nekaj let je živel v Berlinu in leta 2018 prejel prestižno gledališko nagrado Der deutsche Jugendtheaterpreis, namenjeno mladim avtorjem, prav tako so bila njegova dramska dela nagrajena z več uglednimi hrvaškimi nagradami. Iz območja gledališke umetnosti se je avtor podal tudi na področje literature in leta 2017 izdal svoj prozni prvenec Potolčena kolena, s katerim je navdušil hrvaško literarno kritiko in bralstvo. Podobnega odziva je bil deležen tudi njegov humoren in pretresljiv roman Očetov sinko, izdan leta 2020, v katerem se Pešut izkaže za enega najmočnejših proznih glasov svoje generacije, kot avtor, ki razume čas, v katerem živimo, v vsej celovitosti in ga uspe ubesediti v vrhunsko literarno umetnino.