Količina:

0


Znesek:

0,00

Gluha soba - TV

Gluha soba - TV
  • Redna cena:

    24,90 €

  • Popust:

    1,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,66 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Zgodbe Mojce Kumerdej izostreno in dosledno popisujejo notranji svet junakov, obenem pa s svojimi brezkompromisnimi uvidi preroško razkrivajo tudi srhljive skrite sanje in grozo sveta, v katerem je najteže – a tudi najbolj pomembno – ohraniti lepo in dobro v človeku.

Gluha soba je, kot beremo v slovarju, izoliran in zasˇcˇiten prostor, ki se v bolnisˇnicah uporablja za osamitev okuzˇenih bolnikov in za intenzivno terapijo, najpogosteje pa je to prostor, namenjen snemanju, s posebno oblogo, ki sˇcˇiti pred hrupom in dusˇi nezˇeleno odmevanje. Tako zgodbe, zbrane v tej knjigi, prislusˇkujejo neslisˇnemu glasu, fantomskemu odmevu, sˇumenju v usˇesu, kot bi zares odmevalo samo v nas.

Gluha soba je veselo oznanilo iz krasnega novega sveta, ki nam ga je predstavil Huxley, pa vendar povsem drugacˇnega, ki ga obicˇajno oko sˇe ni videlo, cˇeprav so njegovi obrisi in sence vedno bolj razvidni; pripovedovalsko ocˇisˇcˇe je zamaknjeno, a skrajno izostreno, in natancˇno ter dosledno popisuje notranji svet junakov tukaj in zdaj. To so velicˇastne podobe iz sanj, o katerih nam je nekocˇ zˇe porocˇal Cankar. Sˇe vecˇ, pripovedi, ki nam jih mojstrsko ubeseduje Mojca Kumerdej, niso zgolj pisateljsko dovrsˇene, ampak so s svojim sporocˇilom, uvidom in korenitostjo tudi prerosˇke.

Pisateljica nam v svojem brezkompromisnem pisanju, ki razkriva grozo in sanje, podaja kodiran kljucˇ do nebes in pekla, cˇe se pri tem spomnimo samo velikega Emanuela Swedenborga. Mojca Kumerdej je izpisala pretresljivo, tudi srhljivo in strasˇno knjigo, a nenavadno globoko in lepo, kot bi nas vabila in opogumljala, naj nas ne bo strah vsega novega, hkrati pa pred nas postavlja najvisˇjo zahtevo, kako ohraniti lepo in dobro v cˇloveku. Lov na dusˇe se je zares zacˇel. Prvo porocˇilo je zˇe tu. (Dušan Šarotar)

Trda vezava, 13 x 20 cm, 229 strani.

O AVTORICI: Mojca Kumerdej (1964) je pisateljica, kot kritičarka pa piše o sodobnem plesu, performansu, gledališču, filmu in književnosti. Izdala je kratkoprozni zbirki Fragma (2003) in Temna snov (2011) ter romana Krst nad Triglavom (2001) in Kronosova žetev (2016), za katerega je prejela nagrado Prešernovega sklada in nagrado kritiško sito. Gluha soba (2022) je njena tretja zbirka kratke proze. Mojca Kumerdej je tudi prejemnica nagrade Kočićevo pero in Borštnikove nagrade za dramaturgijo.

IZ KNJIGE:

Svoboda je lahko utrujajoča, da se iz nemoči nad vsakdanjikom in vse bolj mračno zoženimi predstavami o prihodnosti prostovoljno zatečeš v omejujoče naveze in razmerja. Do tistega poznega petkovega popoldneva sem verjela, da sem nedotakljiva. Da so strahovi, bolezni, tesnobe in nevarnosti za druge in ne zame. Ko se ozrem v preteklost, vidim žensko poznih tridesetih let, močno, neranljivo, rahlo arogantno, ki v svoji okolici ne sliši in ne opazi sporočila: Svet je lahko nevaren, svet je poln razpok in doslej si imela srečo, da ni nobena zazijala v tvoji bližini.