Količina:

0


Znesek:

0,00

Bombniška mafija: Sanje, skušnjava in najdaljša noč druge svetovne vojne

Bombniška mafija: Sanje, skušnjava in najdaljša noč druge svetovne vojne
  • Cena:

    24,00 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Malcolm Gladwell, pronicljivi raziskovalec tančin človeške duševnosti, ki jih je popisal v svojih odmevnih knjigah, kot so Preblisk, Prebojniki, David in Goljat ter Pogovarjanje z neznanci, se je v svojem novem delu – tudi zaradi družinskih razlogov – podal na prav posebno dogodivščino: svoj ostri um in izjemen dar za pripovedovanje je usmeril v eno manj znanih, pa zato nič manj izjemnih zgodb iz druge svetovne vojne.

V letih pred njenim začetkom je v zaspani vojaški letalski bazi sredi Alabame majhna skupina odpadniških pilotov prišla do precej radikalne ideje v vojaški letalski strategiji. Kaj če bi bilo letalsko bombardiranje tako natančno, da bi lahko vojne v celoti potekale iz zraka? Kaj če bi lahko brutalne spopade armad na kopnem naredili za stvar preteklosti? Knjiga Bombniška mafija pripoveduje zgodbo o tem, kaj se je zgodilo, ko so to idejo preizkusili v praksi. To je zgodba o vase potegnjenem danskem geniju in njegovi doma narejeni aparaturi, o najboljšem, vendar prepovedanem prijatelju Winstona Churchilla, o skupini maničnih pirotehnikov s Harvarda, o briljantnem pilotu, ki je svoji posadki pel vodvilske pesmi in o bombniškem komandantu Curtisu Emersonu LeMayu, ki je izdal ukaz za najbolj krvavi napad v drugi svetovni vojni.

To je zgodba o inovacijah in obsesijah, Gladwell pa se v njej sprašuje: kaj se zgodi, ko se inovacije in njeni najboljši nameni soočijo z vročico vojne? Izvirno in aktualno zgodovinsko branje!

»Navdušujoča zgodba o vztrajnosti, obsedenosti, inovacijah in neizračunljivi ceni vojne ...« – Michael Lewis, avtor knjig Velika poteza in Zmagovalec
»To je zgodba o obsedencih. Ljudeh moje sorte.« – Malcolm Gladwell

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 250 strani.

ODLOMEK IZ KNJIGE:
»Ta knjiga je bila napisana v služenju mojim obsedenostim. Vendar je tudi zgodba o obsedenostih drugih ljudi, o eni največjih obsedenosti 20. stoletja. Ko gledam stvari, o katerih sem v preteklih letih pisal ali jih raziskoval, vidim, da me vedno znova privlačijo obsedenci. Všeč so mi. Všeč mi je predstava, da lahko nekdo odmisli vse skrbi in malenkosti, ki sestavljajo vsakodnevno življenje, in se osredotoči samo na eno stvar – stvar, ki se ujema z obrisi njegove domišljije. Obsedenci nas včasih zavedejo na napačno pot. Ne vidijo širše slike. Ne služijo samo interesom sveta, temveč tudi svojim ozkim interesom. Vendar mislim, da brez obsedencev ni napredka, inovacij, veselja ali lepote.«

O AVTORJU:
Malcolm Gladwell (1963) je eden najbolj znanih publicistov na svetu, ki v svojih knjigah mojstrsko kombinira izsledke iz sociologije, ekonomije in psihologije z intrigantnimi zgodbami, s katerimi spodbuja k aktivnejšemu razmišljanju o našem pogledu na svet. Po odmevnem prvencu Prelomna točka, v katerem je prikazal, kako se širijo ideje, smo v slovenščino dobili prevoda knjig Preblisk in Prebojniki. Sledila je uspešnica David in Goljat, ki priča o tem, kako antifavoriti lahko zmagajo v neenakopravnem boju, za njo pa Pogovarjanje z neznanci, s katero nas je Gladwell popeljal na pot raziskovanja napak v komunikaciji med neznanci in usodnih spodrsljajev, ki so lahko njihova posledica. Z najnovejšim delom Bombniška mafija je napisal izjemno, a manj znano zgodbo iz časa druge svetovne vojne.