Količina:

0


Znesek:

0,00

H2SO4: Zbirka slovenske uporniške poezije

Beletrina

H2SO4: Zbirka slovenske uporniške poezije
  • Redna cena:

    21,00 €

  • Popust:

    1,05 € (5%)

  • Spletna cena:

    19,95 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Antologija H2SO4 je celostna umetnina. Kot knjiga prinaša izbor pesmi upora, ki je odmeval že v ljudskem slovstvu in puntarskih pesmih, tematiziran pa je tudi v pesmih Prešerna, Jenka, Levstika, Gregorčiča, v 20. stoletju pa Cankarja, Kosovela, Župančiča, Kajuha idr.

Tema ni redka tudi v sodobnejši književnosti, na primer pri Krakarju, Minattiju, Zajcu, Šalamunu. Posebno vrednost zbirki, ki jo sestavlja 35 pesmi in 8 besedil s priloženega albuma, dajejo tematski premisleki štiriintridesetih sodobnikov, ki so s svojim delom na zelo različnih področjih tako ali drugače izstopili iz okvirja povprečnosti. Ti zapisi skušajo prikazati živo sporočilnost poezije od njenih začetkov do našega časa. Pa ne le to: antologija posega tudi v glasbo, saj sta priznana ustvarjalca Masayah in HYU ustvarila izvirne glasbene interpretacije izbranih uporniških pesmi. Nič nenavadnega, saj je tudi rap glasba krik upora proti družbi, v kateri nenehno iščemo svobodo in človečnost.

»Knjiga H2SO4 je zbirka slovenske uporniške poezije od ljudske pesmi do izraznosti sodobnih pesnic in pesnikov.« - (Igor Saksida).

Mehka vezava, 21 x 22 cm, 132 strani.

O AVTORJIH:

Igor Saksida
(1965) je literarni zgodovinar in predava na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru ter na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Raziskuje zgodovino in teorijo mladinske književnosti ter didaktiko književnosti. Sodeloval je pri nastajanju mnogih učbenikov, napisal je številne strokovne monografije, še posebej pa navdušuje otroke in pedagoge za kakovostno literaturo. Tega ne počne le na akademski in teoretski ravni, ampak slovensko književnost mladim približuje s križanjem literarne klasike in rapa – celo tako, da je sam postal raper. Sodeloval je z glasbenikom Rokom Terkajem, s katerim sta objavila monografijo Kla kla klasika. Zdaj odpira novo poglavje z mlado raperko Mio Puhar Rodin – Masayah.

Masayah (Mia Puhar Rodin) (2001) je mlada glasbenica iz Ankarana. Ukvarja se s hip hop in akustično glasbo. Že pri šestnajstih je z Robertom Vatovcem nastopila kot kitaristka na Melodijah morja in sonca. Njeno nadarjenost so opazili tudi drugi glasbeniki, npr. izolski reper Andrej Bučar – Drill. Masayah je avtorica več kot 40 odmevnih raperskih skladb, napisanih v slovenščini; so družbenokritične in se dotikajo mladostništva, neenakosti in diskriminacije ter zasvojenosti s tehnologijo.