Količina:

0


Znesek:

0,00

Divji deček

Divji deček
  • Redna cena:

    19,90 €

  • Popust:

    1,00 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,91 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 18,91 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Tridesetletnik, težka zima, občutek, da ne gre nikamor. »Počutil sem se nemočen, zmeden in potrt. Predvsem pa nisem pisal, kar je zame, kot da ne bi spal ali jedel.« Paolo Cognetti se takole spominja življenjske krize, ki ga je odgnala iz rodnega Milana za dolgo sezono v visokogorsko kočo, v iskanje novih začetkov. Branje Henryja Davida Thoreauja in Maria Rigonija Sterna, raziskovanje divjega sveta, soočenje s samoto, srečanja in prijateljstva z gorjani v dnevniškem zapisu pristne bivanjske pustolovščine, ki bralca osvobaja in navdihuje.

Poslovenitev Divjega dečka, ki sledi razširjeni in dopolnjeni različici izvirnika. Cognettijevo ustvarjalno življenje je deset let po nastanku te knjige še vedno razpeto med rojstnim mestom in visokogorsko kočo v zaselku Estoul (Brusson) nad dolino Aoste, kjer prireja festival Il richiamo della foresta (Klic divjine) – obrobno središče sodobne gorske kulture in umetnosti.
Cognetti je nekakšen Thoreau našega časa: biva gorjansko, razmišlja meščansko.

Mehka vezava, 14 x 21 cm 178 strani.

O AVTORJU:
Cognetti (1978), po rodu Milančan, je trenutno najvidnejši predstavnik mlajše generacije italijanskih besednih umetnikov. Zgodnja književna in dokumentarna dela je kot poznavalec ameriške sodobne književnosti posvečal svoji Meki, New Yorku. Avtor kratkoproznih in esejističnih zbirk si je vrata v svet odprl z romanesknim prvencem Osem gora (Totaliteta 2020), lirično izpovedjo o prijateljstvu in človekovem odnosu z naravo, za katerega je prejel prestižno italjansko nagrado Strega in več mednarodnih nagrad. Njegov zadnji roman La felicita del lupo (Volčja sreča, UMco 2022) je že mednarodna uspešnica. Je eden najbolj prevajanih italijanskih pisateljev.

ODLOMEK IZ KNJIGE:
»Šel sem v gore z namenom, da bi se sčasoma prelevil v nekoga drugega, in to nepovratno, če bi le dovolj dolgo zdržal; in vendar je moj nekdanji jaz vse močneje vrel na dan. Naučil sem se cepiti drva, zanetiti ogenj v nevihti, okopati in posejati njivo, kuhati z gorskimi zelišči, pomolzti kravo in balirati seno; samotnosti pa se nisem, čeprav je to pravi smoter vsakega puščavništva. Moja osamljenost je bolj kot na gozdno lesenjačo spominjala na hišo ogledal: kamor koli sem pogledal, sem zrl v svojo zrcalno podobo, izkrivljeno, groteskno, neštetokrat pomnoženo.«

RECENZIJA BUKLA:
Ko se avtor odloči pobegniti iz mesta v hribe, kjer se ni ustavil že več kot desetletje, sploh ne ve, kam ga bo ta beg ponesel. V najeti gorski koči, na prvi pogled daleč stran od civilizacije, počasi vzpostavlja svoj odnos z naravo in planinarjenjem. V gorah z okoliškimi kmeti in pastirji preživi vse štiri letne čase in postopoma začenja razumeti naravo, pa tudi samega sebe. Paolo Cognetti (1978), eden bolj cenjenih sodobnih italijanskih avtorjev, je svetovno slavo doživel s knjigo Osem gora, v pričujočem Divjem dečku pa k naravi pristopa z drugega zornega kota. Avtobiografska proza, ki se naslanja na Thourouja in druge naravovarstvene pisatelje, je veličasten poklon divjini in samoti, pa tudi enostavnosti življenja in sprijaznjenosti z njim. - Renate Rugelj, Bukla 167