0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Nasilje pod masko

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dragan Petrovec
Založba: Sanje
Leto izida: 2015
ISBN: 9789612743383
Kdaj zlo vnaprej prepoznamo oziroma kdaj ga zaslutimo? So to značilnosti posameznih ljudi, ki nam vzbudijo sum, slutnjo? Je to njihov zunanji videz, njihovo vedenje? Je to njihova preteklost? Je to večna uganka, ker je zlo prepogosto prikrito in nespoznavno? So njegovi nosilci prijazni, celo očarljivi, ali neopazno navadni, banalni ljudje, kakor jih je opredelila Hannah Arendt ob študiju Eichmanna? Je človek načeloma dober, če le ob nekaterih priložnostih v življenju dela zlo, sicer pa je prijazen sosed, ki ima rad otroke in sodeluje v dobrodelni organizaciji?
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 12,95 €
Prihranek: 0,65 € (5%)
Spletna cena: 12,31 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Dragan Petrovec, pravnik, profesor, pisec knjig, člankov in avtor raziskav, v slovenski in mednarodni znanstveni javnosti najgloblje priznani strokovnjak na področju izvrševanja kazni, še posebej kazni zapora, je z Nasiljem pod masko uokviril pomemben premislek.

Za nasilje prepogosto uporabljamo najrazličnejša opravičila in odpuščajoče razlage. Malo tepeža otrokom še nikoli ni škodilo; športnik mora pokazati odločnega duha (in telo); kot vojaki smo opravljali najvišjo čast in dolžnost – branili smo domovino, tega pa ne moreš s prizanašanjem nasprotniku oziroma sovražniku; kot politiki smo se odločili za to, kar je v največjo korist ljudstva, ki nas je demokratično izvolilo – odstranili smo tiste, ki so nam in nam bi še lahko škodovali.

Vse povedano in še marsikaj zraven so maske, ki nam, ko si jih nadenemo, domnevno upravičujejo nasilno vedenje. Te maske so postale na žalost splošno priznane in sprejete. Kdor bi jih igralcem poskušal sneti in pokazati njihov pravi obraz, tvega marsikaj. Najprej zanikanje, potem kritika, blatenje, nazadnje obsodba in izključitev. Tako povedo nekateri, ki so tvegali.

Mehka vezava, 15,2 x 23,5 cm, 112 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

Zakaj so nekateri ljudje nasilni in celo uživajo v tem? Dragan Petrovec se ne pretvarja, da je za to kriva družba, niti ne priznava samo dedne zasnove, temveč ima človek, ki v sebi nosi nasilno usmerjenost, dražljaje iz okolja, ki to sprožijo.

- Katja Cingerle, Planet Siol.net

Sprašuje se, ali je res večina ljudi dobrih in le peščica slabih. Kdor prebere knjigo, ne more biti več prepričan o pravilnosti te ljudske modrosti. Zdi se celo nasprotno.

- Peter Petrovčič, Mladina

"Pozicija iz človeka zna izvabiti najslabše."

- Dragan Petrovec v pogovoru za Poletno sceno, TV Slo

Nasilje je v Petrovčevi perspektivi družbeno škodljivo, za njegovega nosilca pa sramotno. Zaradi tega se vedno znova šemi in maskira. Nadeva si nove in nove preobleke, zaradi katerih ni spoznano kot ono sámo, kar mu omogoča, da pod krinko živi dalje.

- Matija Grah, Delo

Doktor Petrovec med drugim analizira primere medicinskega nasilja, tako prisilno zdravljenje homoseksualnosti na Hrvaškem v 21. stoletju, pa psihiatrizacijo normalnosti in nasilje starejših študentov medicine nad mlajšimi v Oražnovem študentskem domu.

- Pogovor Dragana Petrovca z Markom Goljo, Radio Slovenija 3, ARS

Bralci

Zaupalo nam je že

31.951

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.175

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si