Količina:

0


Znesek:

0,00

VILENICA: Nagrada vilenica 2018 podeljena!

Nagrada vilenica avtorju, ki z besedami briše meje sveta in v besede zbira svetove!

Sežana, 8. septembra - Ilija Trojanow je avtor, ki z besedami briše meje sveta in v svoje besede zbira svetove. Tako je nocoj zazvenelo v kraški jami Vilenica, ko so bolgarsko-nemškemu pisatelju izročili glavno nagrado 33. istoimenskega literarnega festivala. Kot je izpostavil lavreat, je eno svojih prvih mej prečkal nedaleč stran - v Gorici.

Strokovna žirija za Vilenico v sestavi Lidija Dimkovska, predsednica, Aljoša Harlamov, podpredsednik, Ana Geršak, Ludwig Hartinger, Vesna Kondrič Horvat, Tone Peršak, Andrej Pleterski, Jutka Rudaš, Veronika Simoniti, Marko Sosič, Aleš Šteger, Jana Unuk in Veno Taufer podeljuje nagrado Vilenica 2018 Iliji Trojanowu.

Dobitnik nagrade vilenica Ilija Trojanow o občutkih ob prejemu nagrade in o tem, kako jo bo uporabil:

"Bil sem zelo srečen, ker popolnoma simpatiziram z idejo nagrade - Evropa kot prostor dialoga, interakcije, kot skupna dediščina in tudi kot skupni ideal. Poleg tega vsako nagrado določajo predhodni prejemniki in ta je vsekakor izjemna. Na seznamu je kakšnih deset avtorjev, ki jih zelo občudujem in sem jih bral. Zato je velika čast biti na seznamu avtorjev, ki jih ceniš. Vsako nagrado, ki jo prejmem, uporabim za literaturo, tako da mi bo pomagala, da napišem nov roman. Kajti z 10.000 evri lahko preživiš nekaj mesecev brez skrbi in se osredotočiš zgolj na pisanje. Denar vedno uporabim za to."