Količina:

0


Znesek:

0,00

Zgodba človeškega telesa

 V Zgodbi človeškega telesa, prelomnem delu, ki je mešanica znanstvenega in poučnega pristopa, nam Daniel E. Lieberman poda jasen in izzivalen evolucijski pregled razvoja človeškega telesa do danes in tudi vizijo njegove prihodnosti. Rdeča nit knjige so glavne evolucijske spremembe, ki jim je bilo človeško telo podvrženo v preteklosti in njihova povezava s sodobnim načinom življenja, ki smo mu priča danes.

Lieberman v središče svojega obsežnega, strokovnega, a zavzetemu bralcu umljivega dela Zgodba človeškega telesa postavi glavne transformacije, ki so pripomogle k adaptacijam telesa na prvotni in sedanji človekov način življenja, od bipedalizma (hoje po dveh nogah), prek prehranjevalnih navad, torej lova ter nabiralništva, do kulturnih sprememb, ki so močno vplivale tudi na delovanje in uporabljanje človeškega telesa – na primer kmetovanje in industrijska revolucija.

Avtor o človekovem telesu govori s simpatijo, hkrati pa nas ves čas preseneča s svojimi ugotovitvami, kot je denimo paradoks, da so spremembe življenjskega stila od kamene dobe do današnjih časov sicer pripeljale do daljše živ­ljenjske dobe, hkrati pa se je zaradi tega zelo povečalo tudi število kroničnih sodobnih bolezni.
Lieberman trdi, da so mnoge kronične bolezni nastale kot posledica novih okoliščin, na katere naše telo ni bilo prilagojeno.

DANIEL E. LIEBERMAN (1964) je eden najbolj znanih antropologov na svetu in profesor na Harvardu, kjer poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, ob tem pa je tudi direktor laboratorija za skelet­no biologijo.