Količina:

0


Znesek:

0,00

Jamska ženska in evolucijska nevrologija

NOVO iz UMca: Jamska ženska - In druge zgodbe iz evolucijske nevrologije

O KNJIGI SO DEJALI:

»Mirno lahko zatrdim, da je avtorju us­pelo tudi laičnemu bralstvu razčarati – ali morda začarati? – nevrologijo, tako da je njena siceršnja zapletenost postala razumljiva, dojemljiva, dostopna in celo privlačna. Mene je med prebiranjem te knjige prijelo, da bi prebral prav vse, kar je mož kdaj napisal.« – Prof. dr. David Neubauer, dr. med.

»Harold Klawans je eden najbolj vsestranskih sodobnih nevrologov ... eleganten in duhovit pisatelj, ki nam je dal kar nekaj čudovitih kliničnih zgodb.« – Oliver Sacks

»Harold Klawans uporabi zgodbe iz svoje klinične prakse za začetek razprave o tem, kako možgani delujejo, in zakaj so se razvili v takšne, kakršni so danes.« – Publishers Weekly

ZALOŽNIK O KNJIGI:

Priznani ameriški nevrolog in pisec odmevnih knjig Harold L. Klawans nam v knjigi Jamska ženska z raznih zornih kotov osvetljuje dejstvo, da se možgani večine organizmov v celoti razvijejo še pred rojstvom. Le možgani delfina in človeka se razvijajo še tudi kasneje, v primeru ljudi seveda zato, ker je velikost ženske medenice premajhna, da bi se ljudje lahko rodili z dokončno razvitimi možgani. Po rojstvu se možgani in možganske funkcije do konca razvijejo v najzgodnejših letih vzporedno z učenjem jezika v interakciji z ostalimi ljudmi okoli nas. V večini primerov je to mama.

Jamska ženska iz naslova je tista, ki je ostala doma z otroci, medtem ko je bil jamski moški zunaj na lovu. Klawans trdi, da je zato prav ona odgovorna za današnjo visoko stopnjo razvitosti človeš­kih možganov. V trinajstih esejih, v katerih Klawans pos­treže z zgodbami pacientov v okviru svoje nevrološke prakse, se avtor posveča evolucijskemu razvoju možganov in evoluciji človeškega razmišljanja in vedenja. Klawans sicer razpravlja o njihovih bolezenskih problemih in diagnozah, vendar pa se razmišljanja o njihovih disfunkcijah loteva z zornega kota evolucijskega razvoja možganov.